KOŠARKA

Mirsad Đonlagić: Juniori pobjeđuju prvake Evrope, a vlast ne čini ništa

Piše: E. J.

31.7.2017

Mirsad Đonlagić u košarci je više od 50 godina, a od 2002. je i član najivših tijela Evropske i Svjetske košarkaške federacije (FIBA), i to ne stoga što ta mjesta pripadaju Bosni i Hercegovini nego isključivo zahvaljujući vlastitim sposobnostima i ugledu u spomenutim organizacijama.

Kao jedan od pokretača KSBiH, prošao je mnogo teških trenutaka, ali je ove godine, kako kaže, možda prvi put došao u situaciju da se upita zašto mu sve ovo treba, kao izraz svojevrsnog revolta zbog odnosa države prema košarci i sportu općenito...

Ključne odluke

- Nesmanjenim žarom sudjelujem u svim ključnim odlukama i aktivnostima koje poduzima KSBiH, ali se tu nakupilo mnogo jada i nerazumijevanja, pa i razočarenja. Možda nije potrebno, ali želim da naglasim da za svoj rad nikad nisam uzeo ili dobio nijednu jedinu marku, a troškova je itekako bilo.

Bilo je teških trenutaka, ali ono kroz šta prolazimo sada je najteža situacija u cijelom periodu - kaže aktuelni član upravnih odbora KSBiH i FIBA Evrope te dodaje da na nivou države ne postoje jasno definirane nadležnosti nad sportom.

- Mnogima to dobro dođe da ne urade ništa. Teško je moliti i doslovno preklinjati razne državne nivoe da dodijele sredstva za ono što radi KSBiH. A svi oni koji to nevoljko odobravaju ili nas odbijaju na brutalan način, zaboravljaju na egzodus mladih i da bi na taj način stvorili priliku mnogima da ostanu u BiH.

No, zastrašujuće je da to nikoga ne interesira. O tome sam govorio na posljednjoj sjednici Parlamentarne skupštine BiH. Kritizirao sam državni nivo vlasti i posebno entitetski nivo, koji, usput rečeno, nekritički dodjeljuje sredstva jednom sportskom savezu u iznosu deset puta većem nego košarci - kaže Đonlagić te još jednom koristi priliku da pozove odgovorne da pomognu košarci.

Najbolji poziv

- Pa, da li im je potreban bolji poziv od činjenica da naši juniori na Evropskom prvenstvu obore jednu Francusku, aktuelnog prvaka, čiji Savez ima budžet od 37 miliona eura i 100 zaposlenih!

Pozivam ih da shvate potrebu da se mladima stvore prilike da ostanu u BiH i da stvore priliku da rad u sportu ne bude patnja i gubitak ličnog dostojanstva. Ovom prilikom ističem i zahvalnost medijima, koji nas, zaista, svesrdno prate u nastojanjima da stvorimo barem privid normalnog stanja - rekao je Đonlagić.

Čestitke Vujoševiću i igračima

Đonlagić odaje priznanje novom selektoru Dušku Vujoševiću, njegovim saradnicima i igračima, ne samo zbog velikog entuzijazma i motivacije koje pokazuju uoči starta pretkvalifikacija za Svjetsko prvenstvo.

- Na turnir u Skoplje putovali su autobusom, a u Štokholm, gdje igramo prvu zvaničnu utakmicu, putuju niskotarifnom kompanijom i spavaju u hotelu u Kalesiji. Sve to da bi smanjili troškove i na taj način omogućili realizaciju programa KSBiH.

Novca nema i ne daju nam ga. Zašto, to mi nikako nije jasno. Da nije onih u Upravnom odboru, poput Seje Bukve, Mevludina Delibašića, Dalibora Miloša... koji svojim novcem, pored svih drugih napora, daju šansu reprezentacijama BiH, ništa od ovoga ne bi bilo. Bilo bi nepošteno ispustiti i kantonalnog premijera Elmedina Konakovića, čiji je doprinos nemjerljiv - kaže Đonlagić.

Vratiti dugove

Đonlagić kaže da više od pola godine ne dolazi na sjednice UO-a zbog, kako kako ističe, nekorektnog poteza pojedinaca.

- Tuzla je bila domaćin za četiri reprezentacije prošle godine. Svi troškovi su bili pokriveni, no ostao je dug prema hotelu, dvorani i lokalnom prijevozniku.

Rekao sam da neću učestvovati u radu UO-a sve dok se novac ne vrati tamo gdje je zarađen. I pored svega toga sam vrlo aktivan i dalje u traženju novca za KSBiH - kaže Đonlagić.