LIFESTYLE

Ovo nikada nemojte raditi na Facebooku

Avaz.ba

30.7.2017

Nakon ubistva mladića koji se na Facebooku hvalio svojim novcem i bogatstvom, američka policija upozorila je sve korisnike na oprez prilikom objava na toj društvenoj mreži.

Iako su neke stvari vezane za ponašanje na internetu i društvenim mrežama već dobro svima poznate - npr. nemojte se hvaliti fotografijama s putovanja (pogotovo ako su vaše objave svima vidljive) ili objavljujete fotografije s novcem i slično jer na taj način svima, uključujući i potencijalnim kriminalcima, govorite da imate novca, a stan vam je prazan - veliki broj korisnika i dalje ignorira ta nepisana pravila. 

Nakon slučaja iz SAD-a, gdje su prije nekoliko dana ubijeni mladić i njegova 37-godišnja majka, i to samo dan nakon što je on na Facebooku objavljivao video-snimke i fotografije s velikom količinom novca, policija iz Nashvillea je ponovo upozorila sve korisnike društvenih mreža na oprez prilikom objave sadržaja.

Treba napomenuti da detalji i motiv ubistava još uvijek nisu poznati, ali je istaknuto da je u stanu pronađen samo mali dio novca kojim se 20-godišnji Osmani Munongerva hvalio na internetu. Zato nije isključena mogućnost da su kriminalce privukle upravo njegove objave. 

Na poslednjim objavama, Munongerva je mahao novcem, hvalio se nakitom i punim kesama za šoping. Istraga će prvo biti usmjerena na Osmanijeve prijatelje i sve ljude s kojima se družio (riječ je o mladiću koji je već “dobro poznat policiji”), biće ispitani i članovi porodice, a dio istrage sigurno će biti vezan i za njegove objave na društvenoj mreži.

Savjet

Pošto veliki broj ljudi tek odlazi na godišnje odmore, svakako je preporuka da, ako će već objavljivati fotografije s mora (time dajući na znanje svima da su im stan/kuća prazni), podese postavke privatnosti tako da njihove objave ne budu vidljive svima, već samo prijateljima.