Buran sastanak: Stav direktorice KCUS-a Sebije Izetbegović nepromijenjen

Hoće li studenti medicine ostati bez diplomskih radova?

Objavljeno: 08. 04. 2017 - 19:14 Novosti A A A Times Arial
Hoće li studenti medicine ostati bez diplomskih radova?
KCUS: Hoće li neko pristati i moći da studentima bude mentor

Stav Sebije Izetbegović, direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), koja je zabranila studentima Medicinskog fakulteta u Sarajevu pristup podacima o pacijentima koji se liječe u ovoj bolnici, a koji su im neophodni za izradu diplomskih radova, ako njihov mentor nije iz ove bolnice, nepromijenjen je. 

Višesatni razgovor

Nikakav dogovor nije postignut ni tokom jučer održanog višesatnog sastanka na kojem se govorilo o ovoj odluci direktorice Izetbegović, a kojem su prisustvovali i premijer KS Elmedin Konaković, rektor UNSA-e Rifat Škrijelj, ministar obrazovanja KS Elvir Kazazović i dekanesa Medicinskog fakulteta Almira Hadžović-Džuvo.

sebija-izetbegovic-100

Izetbegović: Ostala pri odluci 

Sastanak je, kako saznajemo, bio buran. No, Izetbegović je odbijala saslušati bilo koga od prisutnih, navodeći da će odluka koju je donijela početkom marta ostati na snazi te da studenti bez mentora iz KCUS-a neće moći doći do podataka, bez obzira na to što time dovodi u pitanje status univerzitetske bolnice koji Klinički centar u Sarajevu ima.  

almira-dr-hadzovic-dzuvo-5-ff

Dekanesa Hadžović-Džuvo stala u odbranu studenata

Pravo glasa

Upućeni tvrde da je upitno hoće li neko iz KCUS-a pristati i moći da studentima bude mentor! Stoga će se o tome raspravljati na sjednici Naučno-nastavnog vijeća fakulteta koja je zakazana za sedam dana, 14. aprila, a učešće u raspravi i oduke donosit će i sami studenti, koji u Vijeću imaju osam članova, a time i pravo glasa. 

Kako saznajemo, dekanesa Hadžović – Džuvo stala je u odbranu studenata, navodeći da niko ne smije usporiti i onemogućiti studentima pristup podacima, pojašnjavajući da je takva praksa postojala otkako postoji ovaj Medicinski fakultet. 

Od premijera Konakovića, rektora Škrijelja i ministra Kazazovića jučer smo pokušavali dobiti izjavu, ali niko od nije cijeli dan nije odgovarao na naše pozive. 

Šta će učiniti Konaković

Ostaje da se vidi hoće li premijer Konaković dozvoliti direktorici Izetbegović da bude iznad zakona, s obzirom na to da u Zakonu o visokom obrazovanju piše da studenti sami biraju mentore. Nakon što jučer premijer nije imao priliku da iskaže svoj stav, uskoro se očekuje očitovanje Vlade, ali i UNSA-e o ovom pitanju.Autor: A. Nu.
Preporučujemo vam