NOGOMET

Zlatan Bajramović: Možda mi treći sin bude imao volje za fudbalom

Bajramović: Čujem se s Barbarezom, Džekom i Pjanićem

Piše: M. CVIKO

28.7.2017

Zlatan Bajramović, bivši reprezentativac Bosne i Hercegovine kojem povrede nisu dopustile da izgradi karijeru iz snova, postao je prije petnaestak dana otac po treći put. I opet je dobio sina, kome je dao ime Delion. Sada, uz Luisa i Lionela, ima još jednog nasljednika.

Ovaj, valjda najmalerozniji bh. internacionalac. postao je prije mjesec trener nakadašnjeg bundesligaša Karlsruea, koji je sada u trećoj ligi Njemačke. Uz rad sa prvim timom, gdje je pomoćnik Mark-Patriku Majsteru (Marc-Patrick Meister), Zlatan vodi i drugi tim, koji se takmiči u petoj ligi. Mnogi bi rekli da to i nije neki angažman, ali je Bajramović zadovoljan.

Pomoć oko bebe

Razgovarali smo s njim telefonom dok se vraćao automobilom s treninga kući. Kaže da mu je baš ugodno pričati s nekim dok prelazi put dugačak 170 kilometara, koliko mora putovati nekoliko puta sedmično.

- Počele su pripeme za novu sezonu i stalno sam s ekipom, a pokušavam pomoći supruzi oko bebe. Eto, dobili smo prije dvije sedmice sina i sada je baš mnogo obaveza, ali nekako stižem na sve. U klubu sa prvom ekipom imamo ambicije da se vratimo u drugu ligu već naredne sezone, a s drugim timom, koji ja vodim, bit će veoma teško. Jedva okupim tim za utakmicu tako da je pred nama baš veliki posao – kaže Bajramović.

Upitali smo ga hoće li neko od trojice nasljednika krenuti njegovim, nogometnim stopama...

- Pa, možda ovaj najmlađi, jer ova dvojica starijih, očito, neće. Jednostavno, nemaju dovoljno volje. Djeca, a i mnogi stariji, misle da je fudbal lagana igra, ali to je težak posao sa mnogo napornog rada. I onda mnogi odustaju, pa tako i Lionel i Luis. A za malog ćemo još vidjeti – odgovorio je Zlatan.

Mnogi naši ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu često spominju kako u reprezentaciji veoma nedostaje upravo igrač kakav je bio Bajramović. Rekosmo, povrede su ga omele, a bio je na putu da bude top-igrač na svojoj poziciji zadnjeg veznog igrača. Kako sada gleda na sve to?

- Smirio sam se posljednjih godina, ali bilo mi je veoma teško. Pogotovo kada se reprezentacija borila u kvalifikacijama za Brazil. Sreća pa su uspjeli i igrali na Svjetskom prvenstvu s najjačim ekipama svijeta. Lijepo je bilo vidjeti našu zastavu među svim tim drugima. A ja sam s godinama shvatio da se ipak ne mogu boriti protiv nečega što je, izgleda, viša sila.

Igrao je u Bundesligi, a tamošnji doktori u klubovima su vrhunski. Ipak, karijera se morala relativno rano prekinuti.

- Stalno sam imao probleme s Ahilovom tetivom na lijevoj nozi i sa palcem na desnoj. To je izazivalo velike bolove prilikom trčanja i bilo kakvog opterećenja. Nakon brojnih pregleda i operacija, zaključili smo da više ne mogu profesionalno igrati fudbal.

Sergej i Džeko

Ipak, kontakt s reprezentacijom je ostao. Naravno da prati sve u i oko naše selekcije...

- U stalnom sam kontaktu sa Sergejem (Barberez, op. a.). On je u Hamburgu pa se često čujemo i vidimo. Čujem se i s Džekom i sa Pjanićem i pratim kako igraju u reprezentaciji i u svojim klubovima. Mislim da smo propustili veliku šansu, jer Grčku nismo pobijedili u Atini, a morali smo. Ovako, moramo da pobijedimo Belgiju u Zenici, a ni onda nismo sigurni za drugo mjesto i baraž, jer će Belgijanci biti prvi sigurno – priča Bajramović.

Za kraj, željeli smo čuti ima li Zlatan planove da jednog dana preuzeme neki veliki bundesligaški klub ili da dođe na kormilo reprezentacije BiH.

- Život me je naučio da se ne zalijećem previše, jer se sve može iskomplicirati, a onda slijedi razočarenje. Također, nikad nisam pravio velike, dugoročne planove. Idem dan za danom. Sada sam u Karlsrueu i to mi je glavno, a šta će biti u budućnosti, pokazat će vrijeme – rekao nam je Zlatan Bajramović.

37  

utakmica odigrao je za reprezentaciju BiH i postigao 3 gola 

Bh. liga je kao 3. liga Njemačke

- Gledao sam u maju dvije utakmice u BiH Vitez - Olimpic i Željo - Radnik. Neka se niko ne naljuti, ali to je nivo treće lige Njemačke. Ne kažem da nema dobrih igrača, ali kod nas igraju samo napad i odbranu. Nema veznog reda, nema taktike i tečne igre po cijelom terenu. Osim toga, tereni i stadioni su u lošem stanju – kaže Zlatan.

Licenca u BiH

Bajramović je rođen u Hamburgu, ali su njegovi porijeklom iz Viteza. Kaže da, kad god može, dođe kući, u Bosnu, ali da ovog ljeta to neće uspjeti.

- Treninzi u klubu su svakodnevni i stvarno nemam vremena. U Bosni je najljepše ljeti, ali ću to ove godine propustiti. Dolazim u oktobru, kada počinje novi semestar licenciranja profesionalnih trenera, što pohađam u Sarajevu, i bit će to prilika da se sretnem sa mnogim prijateljima.

Nemamo mentalitet, a to se ne može naučiti

Kada usporedi sadašnji tim u reprezetaciji s onim kada je on igrao, Bajramović kaže da se dosta toga promijenilo. Selektore neće da spominje, jer su svi različiti, ali za igrače kaže nešto što se mnogima čini takvim, ali se izbjegava javno reći.

- Čim je neko postao selektor, znači da je dobar trener i da iza sebe ima nekakvu karijeru. Ja nisam imao problema sa selektorima, iako imam svoje mišljenje o svakome. A što se tiče igrača, moram primijetiti da je iz godine u godinu sve teže voditi reprezentaciju. Ovi mlađi koji dolaze, misle samo na sebe i baš ih briga za ostale, za ekipu, selektora i, na kraju, za rezultat. Osim toga, vrlo teško priznaju svoje greške, koje neće da ispravljaju nego i dalje rade po svome i sasvim su umišljeni u neku svoju vrijednost i veličinu. A tako se ne može napredovati. Nama, jednostavno, nedostaju njemački mentalitet i red, ali to se teško uči. To ili imaš ili nemaš. Karakterom smo potpuno drugačiji od Nijemaca i to nam je veliki nedostatak – kaže Bajramović.