LIFESTYLE

Kako uštedjeti na potrošnji interneta putem mobitela? Ovi savjeti će vas sačuvati na plaži i odmoru

Avaz.ba

28.7.2017

Kada ste ograničeni, rađa se kreativnost. Pravilo je to koje utječe na gotovo sve aspekte našeg života. 

Neovisno o tome je li riječ o uređenju stana, putovanjima ili sastancima, oskudica može biti iznimno inspirativna. 

Slično je i s vašim mobitelom, odnosno s internetskim prometom. Oni koji ga imaju u neograničenim količinama ne moraju razmišljati kako iz njega izvući maksimum. S druge strane, oni koji ne mogu beskonačno surfati moraju paziti na svaki megabajt, piše večernji.hr.

Koliko mi prometa zapravo treba?

Prije pokušaja uštede na potrošnji internetskog prometa potrebno je provjeriti koliko megabajta odnosno gigabajta uopće koristite na mjesečnoj bazi jer će vam taj podatak usmjeriti napore. 

Pokušajte tarifu koju koristite uskladiti sa svojim željama i potrebama, a ako ste jedan od onih korisnika kojima je i najmanji paket internetskog prometa prevelik, provjerite nudi li vam vaš operator mogućnost prebacivanja nepotrošenog prometa u naredni mjesec. 

Nakon što se odlučite za svoju tarifu, osigurajte da je nećete prekoračiti tako što ćete unutar postavki svog mobitela postaviti ograničenje na potrošnju podataka putem interneta. Uputno je limit staviti nešto ispod točne količine prometa koju imate jer mjerač na vašem mobitelu ne mora uvijek biti precizan. Također, ograničenje podesite tako da vam mobitel javi kada ste se njemu približili.

Najoprezniji korisnici mogu otići korak dalje te mogu ugasiti potrošnju mobilnih podataka u trenucima kada su sigurni da im pristup internetu neće trebati.

Vidljiva i nevidljiva potrošnja

Određene aplikacije troše vaš internetski promet čak i kada ih direktno ne koristite. Želite li da vam emailovi istovremeno stižu i na vaš račun i na vaš mobitel? To će vas koštati. Želite li da su sve vaše igre i aplikacije ažurirane na posljednju verziju? Ista stvar i zato je vrijeme da si postavite pitanje je li vam to stvarno bitno. Uz to, unutar aplikacija koje koristite najviše, a koje se oslanjaju na ažurnost, ograničite i ukinite upotrebu pozadinskih podataka.

Kada ste povezani putem mobitela, izbjegavajte korištenje desktop verzija internetskih stranica. Mobilne verzije vaših omiljenih stranica optimizirane su za mobitele te koriste puno manje podataka od svojih desktop inačica. Osim toga, razmislite o instalaciji preglednika koji dodatno smanjuje težinu određenih stranica poput Opera Minija ili Googleovog Chromea i nemojte brisati cache vašeg preglednika jer vas on pošteđuje od višestrukog preuzimanja istih podataka sa stranica koje često posjećujete.

Sve više servisa za gledanje videa i slušanje muzike uvodi mogućnost pripreme za duga putovanja i prilike kada nećete imati pristup internetu pa je mudro te opcije koristiti i kako biste uštedjeli novac. Ako slušate muziku putem YouTubea, razmislite o pretplaćivanju na YouTube Red. Pretplata mjesečno iznosi 10 dolara na mjesec, a nudi mogućnost preuzimanja videa za offline gledanje i gledanja sadržaja bez reklama. Kao dodatni bonus, uz pretplatu na YouTube Red dobit ćete i mogućnost slušanja muzike s ugašenim ekranom ili dok radite nešto u drugim aplikacijama. Ako ipak ne želite preći na YouTube Red, korisno je ugasiti reprodukciju videa u visokoj rezoluciji. 

Facebook, Instagram i Twitter imaju mogućnost automatskog pokretanja video sadržaja i kod većine je ta postavka u startu uključena. Kako bi dodatno uštedjeli ugasite tu opciju, a nešto slično možete napraviti u programima za razmjenu poruka poput WhatsAppa. U postavkama aplikacije odredite koje sadržaje želite da aplikacija preuzima kada koristite mobilne podatke, a koje kada koristite Wi-Fi.

Wi-Fi – vaš najbolji prijatelj 

Možda će se činiti kao nešto što se podrazumijeva, ali koristite Wi-Fi kada god je to moguće. Kada ste kod kuće obavezno se spojite na kućnu mrežu jer ćete tako sve raditi uz pomoć praktički neograničenog prometa koji u svom domu imate. Zanimljive članke koje želite pročitati na putu do posla spremite uz pomoć aplikacije Pocket, a ako ne znate gdje se nešto nalazi, istražite lokaciju dok ste kod kuće te planiranu rutu kretanja sačuvajte na svoj mobitel. 

Ipak, i ovdje budite oprezni. U slučaju da vam je Wi-Fi mreža lošije kvalitete, vaš bi se uređaj mogao nenajavljeno prebaciti na prenos podataka preko mobilne mreže. Kako biste to spriječili, isključite prenos podataka putem mobilne mreže dok ste spojeni na Wi-Fi.