BIH

Ministar Mulabdić i delegacija Kantona Sarajevo na obilježavanju 24. godišnjice pogibije heroja sa sarajevske Žuči

Avaz.ba

28.7.2017

Povodom obilježavanja 24. godišnjice bitke za odbranu Žuči i pogibije heroja oslobodilačkog rata Envera Šehovića, komandanta bataljona Prve slavne – 111. Viteške brigade Zahira Panjete i njegovog brata Esada, te osamnaestorice pripadnika specijalne jedinice policije Odreda „Bosna“, delegacija Kantona Sarajevo u kojoj je bio i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, Vedran Mulabdić, je posjetila spomen obilježje, gdje je položeno cvijeće i odata počast poginulim borcima.

Treba napomenuti da je brdo Žuč bila strateški važna kota za odbranu Sarajeva tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Tako je samo u julu 1993. godine živote na ovoj koti položilo 89 pripadnika Prve slavne motorizovane brigade Prvog korpusa Armije RBiH i 18 pripadnika specijalne jedinice MUP-a RBiH i PU Novo Sarajevo.

Ovom prilikom ministar Mulabdić je podsjetio da je Specijalna jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova R BiH, Odred policije „BOSNA2, u presudnom momentu za naš grad i državu, opstala kao potpuno organizovana i zakonita policijska jedinica sa punom hijerarhijskom strukturom i unutrašnjim multietničkim sastavom, saopćeno je iz MUP-a KS..