Tehničke izmjene spašavaju Zakon o akcizama

Dom naroda BiH usvojio set zakona o akcizama

Objavljeno: 07. 04. 2017 - 12:40 Novosti A A A Times Arial
Dom naroda BiH usvojio set zakona o akcizama

Dom naroda Bosne i Hercegovine usvojio je na današnjoj sjednici set zakona koji je jutros utvrdilo Vijeće ministara BiH, javlja reporter Avaz.ba. Usvajanjem ovih zakona omogućava se nastavak aranžmana s MMF-om.

Za zakone su glasali delegati SDA, SBB-a, HDZ-a, SNSD-a i DNS-a, dok su protiv bili delegati HSS-a, SDS-a i jedan delegat DF-a, suzdržan je bio delegat HDZ 1990.

Vijeće ministara je, podsjetimo, danas usvojilo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, kao i Prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine.

Prijedlozi navedenih zakona (novi tekstovi) u odnosu na ranije utvrđene tekstove su normativno – tehnički usklađeni s mišljenjem Zakonodavno-pravnog sektora Parlamentarne skupštine BiH.

VEZANA VIJEST >>> Sjednica Doma naroda PSBiH: Delegati razmatraju set zakona o povećanju akciza

Ovo bi mogao bi biti izlaz za situaciju u kojoj se država našla nakon što Parlamentarna skupština BiH ove sedmice nije usvojila izmjene i dopune Zakona o akcizama kao ni novi Zakon o osiguranju depozita na sjednici 5. aprila, a zbog čega je postojala opasnost da propadne i aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

U ranijoj izjavi za Avaz.ba, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je da će daljnja procedura zavisiti od današnje sjednice Doma naroda BiH "na kojoj očekujemo usvajanje seta zakona".

- Ako set zakona bude izglasan, a očekujem da hoće, onda ćemo istu proceduru nastaviti i u Predstavničkom domu Parlamenta BiH - kazao je Zvizdić za Avaz.ba.

 Autor: S. D. - E. Ma.
Preporučujemo vam