Svečana sjednica u Vijećnici povodom 6. aprila

Dino Merlin: Sarajevo jeste gdje je nekad bilo i tako će i biti

Objavljeno: 06. 04. 2017 - 20:21 Novosti A A A Times Arial
Foto: N. Kreštalica 1/27
FENA 2/27
FENA 3/27
FENA 4/27
FENA 5/27
FENA 6/27
FENA 7/27
FENA 8/27
FENA 9/27
FENA 10/27
FENA 11/27
FENA 12/27
FENA 13/27
FENA 14/27
FENA 15/27
FENA 16/27
FENA 17/27
M. Kadrić 18/27
M. Kadrić 19/27
M. Kadrić 20/27
M. Kadrić 21/27
M. Kadrić 22/27
M. Kadrić 23/27
M. Kadrić 24/27
M. Kadrić 25/27
M. Kadrić 26/27
M. Kadrić 27/27

20:45  Dobitnik šestoaprilske nagrade iz oblasti kulture i umjetnosti za 2017. godinu je Dino Merlin, koji je na večerašnjoj manifestaciji kazao kako mu je to jedna od najznačajnijih nagrada koje je dobio u karijeri.

 - Lijepo je biti u klubu svih velikana koji su dobili ovu nagradu prije, ali i večeras. Ponosan sam što se sve događa u ovom nepokorenom hramu kulture, u mojoj mahali - kazao je Merlin i nastavio:

"Ovdje sam pred vama, stojim sam, ali nisam došao sam. Moje srce i moje misli su pune svih onih dragih ljudi u ovih preko 30 godina koji su putovali sa mnom i još putuju", rekao je on.

Naglasio je kako je dolazeći u Vijećnicu vidio kako je Bosnom behar probeharao, a da Sarajevo jeste gdje je nekad bilo i tako će i biti.

- Na nama je da podesimo satove na evropsko vrijeme, da učinimo sve što možemo sa onim što imamo kako bi nadvladali našu nemoć i slabost i kako bi nam bolja budućnost bila manja na usnama, a više u našim djelima. Iskoristimo vrijeme i mogućnosti koje su pred nama - rekao je Dino Merlin.

 

20.41 Šestoaprilska nagrada pripala je i Udruženju "Fama metodologija", u čije se ime prisutnima obratila Suada Kapić.

- Kada preduzmete jedan veliki podvig koji je trajao 25 godina... Sigurno je da nisam bila sama u ovome. Nagradu primam u ime našeg malog "Fama" tima. Uz nas je tokom 25 godina bilo oko 100 ljudi, saradnika. Opsada Sarajeva može se mjeriti sa svjetskim čudom. Ljudski um je porazio ljudski teror u četiri godine. Imamo odgovornost da ne idemo u procese koji degradiraju, već one koji idu naprijed - rekla je Kapić.

20.38 Šestoaprilsku nagradu dobilo je i Udruženje za zaštitu historijskih vrijednosti BiH "Haber".

- Ovo je nagrada za sve borce herojskog Sarajeva i velika čast za mene i Udruženje "Haber" - kazao je Omer Hadrović, preuzimajući nagradu.

- Dali ste nam vjetar u leđa da realizujemo još filmova o agresiji na BiH koji će pomoći djeci da se nikad više ne dogode opsade poput one od 92-95. "Haber" nikad neće dozvotili da se historija zaboravi - rekao je Hadrović.

20.21 U sarajevskoj Vijećnici održava se svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, povodom 6. aprila, dana Grada Sarajeva.

Pred velikim brojem zvanica okupljenima se obratio i gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, koji je kazao kako je Sarajevo na ovaj dan odbranilo više puta sebe i svoju ljudskost.

- Ovdje u ovom gradu kroz historiju žive sve konfesije i muslimani, pravoslavci i katolici, jevreji i ostali. Sarajevo je više puta odbranilo sebe i svoju ljudskost - kazao je Skaka.

Naglasio je kako se mora stvoriti ambijent da se privuku investicije u glavni grad BiH.

- Moramo biti spremni da odgovorimo na najbolji način za potrebe naših građana i biti u globalnim tokovima - kazao je Skaka.

Prisutnima se također obratio i Edmond Offerman, koji je dobio proglašen počasnim građaninom grada Sarajeva.

Offerman je po primanju nagrade rekao da je izuzetno počastvovan zbog ovog priznanja.

- Dragi građani Sarajeva, gradonačelniče Skaka, velika mi je čast i iznenađenje zbog ove nagrade - rekao je on i nastavio:

" Ovo je moja priča. Imam 57. godina, i prije 30 godina sam napravio najbolju odluku kada sam oženio nuklearnu fizičarku iz Sarajeva", rekao je on.

Kako je naglasio prvi put je Sarajevo posjetio u decembru 1988. godine.

- Od tada sam se zaljubio u ovaj grad, u ove ljude i planine. Tokom posjeta počeo sam sve više cijeniti jedinstvo ovog grada njegovu različitost u kulturi i prirodi - kazao je Offerman.

Kazao je kako se prvi put žičarom vozio na Trebević u ljeto 1990. godine.

- To je bilo prvi put da vidim žičaru u glavnom gradu i nažalost rat je sve to prekinuo. Prva žrtva agresije na BiH bio je Ramo Biber, operativac na žičari, koji je stradao braneći glavnu stanicu. Ovaj rat je promijenio smjer grada, ali i mog života i 1998. godine sam se obavezao da ću pomoći da se obnovi žičara. 2010. godone postavljeni su temelji, a 2017. je godina kada se žičara stavlja u funkciju. Ja sam evropski građanin, kao što ste i vi - zaključio je Offerman.Autor: Redakcija
Preporučujemo vam