BIH

Promoviran film "Djeca iza žice" povodom stradanja Bošnjaka Vrbanje

Fena

27.7.2017

Dokumentarni film "Djeca iza žice" autora Avde Huseinovića, koji je rađen u produkciji Saveza logoraša BiH, promoviran je u okviru obilježavanja 24. godišnjice stradanja Bošnjaka u bugojanskom naselju Vrbanja.

Film prikazuje svjedočanstva dvanaest maloljetnih dječaka i djevojčica i njihovih roditelja s područja Bosanskog Novog, Prijedora, Jajca, Višegrada, Foče, Sarajeva, Prozora i drugih gradova.

Predsjednik Saveza logoraša BiH Jasmin Mešković je na promociji izrazio zadovoljstvo što su iza tog saveza četiri dokumentarna filma čija je vrijednost, po njegovim riječima, ogromna.

- Na osnovu mog istraživačkog rada, jedanaest ratnih zločinaca privedeno je licu pravde, i u 80 posto slučajeva pravosnažno osuđeno. U nekim postupcima pred Sudom BiH bio sam svjedok Tužilaštva, a više mojih filmova je korišteno kao važan segment u optužnicama - naglasio je autor filma Avdo Huseinović.

Iz Saveza logoraša BiH su najavili promociju novog filma pod nazivom "Logoraši u živom štitu“, koja bi se trebala održati 7. avgusta u Prozoru.