BIH

Doboj Istok: Deminirano više od 14.000 m2 rizične površine

H.ČALIĆ

27.7.2017

Područje Lukavice Rijeke u općini Doboj Istok, nosi 90 posto minskih polja ove mlade dejtonske općine. Sa tri strane selo je opasano minama, a do sada je 8 ljudi izgubilo živote.


Danas su demineri  “Demire” iz Orašja predali od mina očišćenu parcelu Rasjeka površine 14.765 metara kvadratnih rizične površine, na kojoj su prije nekoliko godina od mine smrtno stradali otac i sin, Salih i Nedžad Aljić.


Ovo humano deminiranje u Lukavici Rijeci finansira njemačka vlada. Kako kaže šef Službe CZ-e Doboj Istok, Sulejman Delić, ovo je tek početak deminiranja brojnih minskih polja u ovom selu.


Čovjek koji dobro poznaje šta su mine, jer je i u bivšoj JNA, ali i u Armiji BiH bio deminer, demobilisani borac, bez ikakvih primanja, Osman Hasanagić, do sada je, prije dolaska deminera svih ovih godina, “skidao”opasne protivpješadijske mine, kao kruške. To je radio, kako omladina ne bi išla u opasne zone i ginula. Jednog dana kući je donio preko 40 protivpješadijskih mina, i sve ih bezbjedno uništio.


Iako iskusan u ovom neobičnom “zanimanju”, i sam je 19.februara 2009. godine ranjen u nogu, a jedan geler od mine i danas nosi u vratu.


Kaže, da ima ikakv drugi posao ili bar 200 KM mjesečno, mina bi se okanio, jer je ionako od mine u poratnom periodu izgubio brata Omera. Mine su u ovom selu usud s kojim njegovi, posebno siromašni mještani žive.