ZDRAVLJE U KUĆI

Riješite se neprijatnog mirisa nogu

Avaz.ba

26.7.2017

Ono što osjećate zapravo je prisustvo pretjerano razmnoženih bakterija i gljivica. Otkrijte koji je uzrok problema i šta sve možete da učinite po tom pitanju.

Obavezno nosite čarape

Vaša stopala imaju više znojnih žlijezda nego ostali dijelovi tijela, tako da je izuzetno bitno nositi čarape od prirodnih materijala (pamučne, ili sa dodatkom vune) koje će upijati znoj. Mijenjajte ih svaki dan, a ako vježbate, onda i češće.

Napravite kupku 

Ako osjećate zaista neprijatan miris, pokušajte da ih potopite u kupku od crnog čaja na 20 minuta. Kiselina u crnom čaju uništava mikrobe i zatvara pore, pa će vaša stopala ostati suhlja. Upotrebite 4 kesice čaja na litar vode i rashladite čaj prije nego što potopite stopala.

Upotrebite sprej, puder ili sodu bikarbonu

Sprej protiv znojenja i gljivica, kao i talk, učiniće da vaše noge duže ostanu suhe, a neprijatne mirise možete neutralisati tako što ćete u obuću sipati sodu bikarbonu.

Nosite obuću naizmjenično

Vjerovatno ste shvatili da će džins pantalone ostati u boljem stanju ako ih ne nosite dva dana zaredom, a isti princip važi i za cipele. Nošenjem istog para cipela svaki dan spriječava se mogućnost da se znoj potpuno osuši, što doprinosi stvaranju neprijatnih mirisa. Ako vježbate ili idete u teretanu, kupite dva para patika.

Oslobodite stopala kad god možete

Skidanjem cipela na poslu ili u kolima provjetrićete stopala, a kako svi znamo da mračna, topla i vlažna mjesta pogoduju razvoju mikroorganizama – malo kiseonika suzbiće dalje širenje gljivica i bakterija.