ZDRAVLJE U KUĆI

I mirisanje hrane može da goji?

Avaz.ba

26.7.2017

Naučnici sa kalifornijskog Univerziteta Berkli otkrili su da miris hrane igra važnu ulogu u načinu na koji organizam prerađuje kalorije, kao i to da samim mirisanjem hrane prije jela možemo da podstaknemo nakupljanje viška kilograma.

Studija, sprovedena na miševima, otkrila je da oni miševi koji nisu mirisali hranu nisu dobili na težini. Sa druge strane, miševi koji su prije jela mirisali hranu udvostručili su svoju tjelesnu težinu.

Iako je studija sprovedena na miševima, a ne na ljudima, naučnici ističu da je ova povezanost fascinantna. Rezultate studije objašnjavaju tvrdnjom da je čulo mirisa povezano sa odlukom tijela da skladišti masnoće, umjesto da ih sagorijeva.

Studija je objavljena u časopisu “Cell Metabolism”, a naučnici se nadaju da će njeni rezultati biti od pomoći osobama koje imaju poremećaj u ishrani kao i osobama koje se bore da izgube na težini.

- Povećanje tjelesne težine se ne mjeri samo unosom kalorija. Ukoliko utvrdimo da je i kod ljudi čulo mirisa povezano sa gojenjem, moći ćemo da napravimo lijek koji ne utiče na čulo mirisa, ali blokira metaboličke sklopove. To bi bilo nevjerovatno - ističe jedan od autora studije Endju Dilin.