Gimnazija Bugojno bila domaćin federalnog takmičenja

Sarajlije najuspješniji matematičari

Objavljeno: 03. 04. 2017 - 11:56 Novosti » Sarajevo A A A Times Arial
Sarajlije najuspješniji matematičari
Neki od prvoplasiranih učenika

U Bugojnu je održano 57. federalno takmičenju u matematici za učenike srednjih škola. Domaćin takmičenja bila je Gimnazija Bugojno, a organizator Udruženje matematičara Kantona Sarajevo, u saradnji s drugim kantonalnim udruženjima. Nastupilo je više od 130 takmičara iz svih dijelova Federacije BiH. Takmičenje je otvorenim proglasio rektor Univerziteta u Sarajevu, prof. dr. Rifat Škrijelj.

- Ljudi koji predvode takmičenje, nekada su bili takmičari. Jedan broj njih su bili asistenti, danas su univerzitetski profesori i kretali su se stazama kakvim se vi danas krećete. To garantira uspjeh - poručio je prof. dr. Škrijelj na svečanosti otvorenja takmičenja.

U kategoriji prvih razreda četiri učenika dijele prvo mjesto, a to su: Amila Mujkić iz Sarajeva, Lamija Biogradlija i Berin Omić iz Zenice te Faik Tahirović iz Sarajeva.

U takmičenju učenika drugog razreda prva tri mjesta osvojili su učenici iz Sarajeva. Prvo mjesto osvojio je Tarik Džaka, drugo Lejla Skelić, a treće Boris Belašević. 

U kategoriji trećih razreda prvo mjesto osvojio je Amar Kurić iz Sarajeva, drugi je Adnan Šabanović, također iz Sarajeva, dok treće mjesto dijele Elmin Nuhanović iz Sarajeva i Nedim Unuzović iz Gradačca.

Prvo mjesto u kategoriji četvrtih razreda podijelili su Azur Đonlagić iz Tuzle i Ermin Mrkonja iz Sarajeva. Autor: Az. M.
Preporučujemo vam