LIFESTYLE

Google će koristiti virtualnu stvarnost za preobrazbu zaposlenika

Avaz.ba

24.7.2017

Google je započeo s testiranjem upotrebe virtualne stvarnosti u preobrazbi novih zaposlenika. Konkretno, u Googleovom Daydream Labsu provedeno je testiranje kojim se nastoji utvrditi što postiže kvalitetniju preobrazbu novih zaposlenika, tradicionalna metoda gledanja video materijala za obuku ili pak preobrazba upotrebom virtualne stvarnosti.

Sam eksperiment uključivao je dvije grupe nedavno primljenih zaposlenika koji su se takmičili u pravljenju što bolje kafe. Jedna grupa pratila je edukacijske video materijale na YouTubeu, dok je druga grupa prošla kroz obuku u virtualnoj stvarnosti koji uključuje simulaciju aparata za espresso kafu.

Iako prema Googleovim ispitivačima ni jedna grupa nije napravila savršenu kafu, ipak grupa koja se pri preobrazbi koristila virtualnom stvarnošću za spremanje kafe trebala je manje vremena i učinila je manje grešaka u odnosu grupu koja se za preobrazbu koristila YouTube video materijalima.

Ipak, u Googleu ističu i neke negativne osobine koje se tiču preobrazbe zaposlenika upotrebom virtualne stvarnosti, kao što je, na primjer, rjeđe postupanje ispitanika prema unaprijed naznačenim uputama zbog čega je cijela obuka putem virtualne stvarnosti promijenjena kako bi više odgovarala stilu video igara, pri čemu se svaki korak izvodi bez nekog posebnog unaprijed određenog rasporeda.

Također, prilikom preobrazbe upotrebom virtualne stvarnosti razne su opasnosti gotovo u potpunosti ignorirane. Radi se o nedostacima današnje virtualne tehnologije koji bi u budućnosti mogli biti riješeni.