KULTURA

Druge večeri Festivala festival u Trebinju: ”Posljednja porodica” Teatra ”Fedra” iz Bugojna

P.M.

23.7.2017

Druge večeri 60. Festivala festivala u Trebinju, nastupio je ansambl Teatra „Fedra“ iz Bugojna sa predstavom „Posljednja porodica“.


U ovoj komediji govori se o savremenoj porodici naših koja bezuspješno pokušava da preživi. Glava porodice spoznaje da je razum njihov najveći neprijatelj. Empatija u porodici zbog računa ne postoji, zato članovi porodice rade vježbe za ljubav i sanjaju o nekom drugom svijetu.  


Tekst i režiju potpisuje  Vahid Duraković, a izvodi je sedmočlani ansambl.  Diplomu protagoniste večeri žiri publike dodijelio je glumcu Fuadu Velagiću, za ulogu oca-glave porodice.


- U Trebinju nisam prvi put, ali me ova publika svaki put iznova oduševi. I prije sam nastupao sa ”Fedrom”, a radili smo i koprodukcijsku predstavu sa Željkom Miloševićem. Bio sam zaboravio da se ova nagrada dodjeljuje, ali mi je drago što je meni pripala -  rekao je nakon predstave Velagić.


Prethodno je, u okviru pratećeg programa, u kino sali Kulturnog centra održano veče posvećeno jubileju trebinjskog festivala na kojem su o šest decenija dugoj tradiciji, važnim momentima ove hronologije i ljudima koji su je obilježili govorili inicijatori posljeratne obnove ove pozorišne smotre direktor Festivala festivala Đorđe Vučinić i član Umjetničkog savjeta Slobodan Vujović.


U Galeriji Kulturnog centra otvorena je  izložba „Pozorišni plakat“  autora dizajnera Jovana Tarbuka iz Narodnog pozorišta Beograd i Marije Jevtić iz Pozorišta Ateljea 212.