LIFESTYLE

Minijaturni penisi na idealnim muškarcima

Avaz.ba

23.7.2017

Antički Grci svladali su ljudske porporcije i prvi su radili realne kipove – osim jednog detalja koji je u pravilu bio neproporcionalno mali…

Od drevne Grčke i Rima do renesanse koja je crpila inspiraciju iz antike, muškarci su prikazivani s penisima koji su manji od prosjeka, bez obzira na to prikazuju li božanstvo, vojnika ili sportaša, što prilično zbunjuje historičare umjetnosti.

Prije svega, uvijek su prikazani u opuštenom stanju, a historičare umjetnosti Ellen Oredsson ističe još jedan važan faktor.

- Vrijedi napomenuti kako mnogi kipovi prikazuju sportaše tokom ili neposredno poslije naporne fizičke aktivnosti kada se penis prirodno stisne - navodi u istraživanju.

Dvojica firentinskih liječnika ponudili su još jedno objašnjenje promatrajući glasovitog Michelangelovog Davida. Svi anatomski detalji, uključujući napetost mišića čela u skladu su s “kombiniranim efektom straha, napetosti i agresije” pa tako stisnuti i penis.

No, antika je prepuna kipova muškaraca i bogova s minijaturnim penisima koji nisu ni sportaši niti se boje.

Pojam idealnog muškarca

Drevnim Grcima idealni muškarac nije bio požudni ljubavnik nego odmjereni javni djelatnik.

- Grci su mali i opušteni penis povezivali s umjerenošću koja je bila jedna od ključnih vrlina odmjerene muškosti - objašnjava profesor Andrew Lear sa Harvarda, prenosi Ancient Origins. Odmah navodi i jednu iznimku:

- Postoji jasan kontrast između malog penisa idealnog muškarca i prenaglašenog, podignutog penisa satira (vječito napaljena i vazda pijana mitska stvorenja) i ostalih neidealnih muškaraca. Primjerice, ishlapljeli starci se često prikazuju s velikim penisima - kaže Lear.

Osim toga, s velikim penisima su prikazivani i barbari, kako bi se istaknula njihova neumjerenost. Njihov trend slijedili su i Rimljani, a kasnije i kršćani.