BIH

Mektić–Spasovski: Jačanje saradnje u oblasti sigurnosti između BiH i Makedonije

23.7.2017

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić razgovarao je danas u Sarajevu s ministrom unutrašnjih poslova Republike Makedonije Oliverom Spasovskim o sigurnosnim izazovima i jačanju saradnje sigurnosnih agencija.

Ministri Mektić i Spasovski ocijenili su važnim što nema otvorenih pitanja između te dvije države, te da u skladu s tim treba unaprijediti saradnju dva ministarstva kao i policijskih agencija BiH i Makedonije.

Sadašnji odnosi ocijenjeni su kao veoma dobri i odvijaju se kroz stalnu razmjenu informacija, podataka i dokumentacije u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, ali i učešće u zajedničkim međunarodnim policijskim akcijama.

Ministar Mektić informirao je ministra Spasovskog o mjerama i vidljivim rezultatima koje je BiH postigla u borbi protiv terorizma te izrazio spremnost za unapređenje saradnje s Makedonijom u toj oblasti, kao i u suzbijanju prekograničnog organiziranog kriminala. Kao zajednički sigurnosni izazov navedeno je pitanje migracija, koje iziskuje i zajedničku borbu protiv trgovine ljudima.

Sastanak je održan u okviru službene posjete delegacije Vlade Makedonije Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.