LIFESTYLE

Evo kako iz "stolice" možete iščitati razvija li se dijete pravilno

Avaz.ba

23.7.2017

Nova saznanja upućuju na to da možda možete kontrolirati razvoj mikroba kako biste optimizirali kognitivni razvoj ili smanjili rizik od poremećaja poput autizma.

Znate li da prema sadržaju pelene možete predvidjeti djetetovu budućnost? Ne mislimo pritom da možete gatati iz bebine stolice, ali određene bakterije koje u njoj mogu biti prisutne, ubrzavaju djetetove kognitivne sposobnosti kasnije u životu.

Djeca s velikim brojem specifičnih bakterija, poznatih kao bakteroidi, postižu veću ocjenu u testovima koji ocjenjuju njihov govor, percepciju i motoričke vještine u dobi od dvije godine, pokazalo je istraživanje.

Možda je iznenađujuće da su bebe s niskom raznolikošću bakterija u stolici bolje rješavale takve testove od onih s puno različitih vrsta. To je, pak, u suprotnosti s prethodnim istraživanjima, koja su pokazala vezu između niske raznovrsnosti bakterija u izmetu beba i dijabetesa tipa 1 te astme.

- Nova saznanja upućuju na to da možda možete kontrolirati razvoj mikroba kako biste optimizirali kognitivni razvoj ili smanjili rizik od poremećaja poput autizma - smatra dr. Rebecca Knickmeyer, autorica studije.

Bakteroidi na neki način pospješuju razvoj mozga, ali to nipošto ne znači da svojemu djetetu trebate preventivno davati stanovite antibiotike, piše Daily Mail.