LIFESTYLE

SMS odlazi u historiju

Avaz.ba

23.7.2017

SMS-ovi su super, ali vrijeme ih je pregazilo. Nedostaje im puno karakteristika na koje su nas navikle aplikacije za brbljanje na pametnim telefonima, ovise o dostupnosti i jačini signala, ne možemo slati poruke duže od 160 znakova… No, čini se kako će ih uskoro naslijediti nova usluga – Rich Communication Services (RCS) – koja kombinuje Facebookov Messenger, Appleovu aplikaciju iMessage i WhatsApp u jedinstvenu platformu, piše Digital Trends.

Okvir

SMS je prvi put predložen 1982. kao dio standarda druge generacije GSM iza kojeg je stajao European Telecommunications Standards Institute (ETSI). Prvobitna ideja bila je slati poruke korištenjem sistema koji su kontrolisali telefonski promet. Inžinjeri ETSI-ja su razvili okvir dovoljno mali kako bi stao u postojeće sisteme i dovoljno modularan kako bi podržavao naplatu u realnom vremenu, preusmjeravanje i blokiranje poruka, prenosi Oslobođenje.

Nakon gotovo deset godina razvoja SMS je zaživio u decembru 1992. kao poruka koju je inžinjer Neil Papworth poslao Vodafoneovom korisniku Richardu Jarvisu. Glasila je Merry Christmas. Tokom idućih 18 godina toliko je postao popularan da je 2010. razmijenjeno 6,1 bilion poruka. Unatoč eksplozivnom razvoju nije se puno promijenio, čak ni kada su došli pametni telefoni. RCS bi to trebao promijeniti.Rich Communication Services (poznat i pod nazivima Advanced Communications, Joyn i Message+) je protokol koji predviđa znatno napredniju platformu od današnje.

Universal Profile, set specifikacija za RCS koji je GSMA objavila prošle godine, kaže kako ćemo ga moći koristiti da bismo dijelili svoju lokaciju s drugim korisnicima, slati fotografije te audio i videozapise visoke rezolucije…

Softver

Moći ćemo kreirati i arhivirati grupe za brbljanje, kao i ukloniti pojedine sudionike iz njih. Bit će moguće uključiti potvrdu primanja poruke te saznati kada je tačno neko pročitao poruku. RCS će podržavati internetske videopozive i audioporuke, kao i privatna brbljanja dvoje sagovornika. Poruke će biti enkriptirane, moći ćemo ih koristiti na bilo kojem uređaju i softveru i to putem Wi-Fija. Sve to, i još štošta, moći ćemo koristiti bez potrebe za pravljenjem korisničkog računa i logiranjem.