Zaustavljen trend smanjenja broja učenika u osnovnim školama

U TK ove godine očekuju isti broj prvačića kao i lani

Objavljeno: 30. 03. 2017 - 15:05 Novosti » Kantoni A A A Times Arial
U TK ove godine očekuju isti broj prvačića kao i lani
Još nema tačnog podatka o broju upisanih prvačića

Iako još nema tačnog podatka o broju upisanih učenika u prve razrede devetogodišnje osnovne škole na području Tuzlanskog kantona za školsku 2017./2018. godinu, sudeći prema informacijama koje stižu nakon završetka upisa, trend smanjenja broja učenika upisanih u ovoj godini u velikoj je mjeri zaustavljen.

Mala razlika

Prema riječima Zlatana Muratovića, ministra obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi TK, nakon perioda drastičnog smanjenja broja učenika otprije nekoliko godina, u posljednje tri godine razlika u broju upisanih po jednoj školskoj godini je neznatna. 

- U školskoj 2016./2017. godinu u prve razrede osnovne škole upisano je svega 30 učenika manje u odnosu na prethodnu 2015./2016. godinu. Iako još nemamo zbirne podatke o ukupnom broju upisanih u prve razrede za narednu školsku godinu, prema informacijama koje pristižu s terena, oscilacije u odnosu na prethodnu godinu su također neznatne - ističe Muratović. 

U samoj Tuzli broj učenika upisanih u prve razrede u ovoj školskoj godini skoro je identičan broju upisivanih u prethodne tri godine, što je, prema mišljenju Nedžada Tanovića, direktora OŠ „Jala", dobar znak da je trend smanjenja broja učenika u školama skoro zaustavljen.  

- Škola u kojoj sam direktor broji oko 450 učenika. Konstantno, već nekoliko godina upisujemo po pedesetak prvačića i taj broj se ne mijenja. Ono što sam čuo od svojih kolega, broj upisanih prvačića u tuzlanskim školama u posljednje tri godine oscilira tek za neka dva procenta. Nažalost, bio je jedan period otprije nekih sedam-osam godina kada je naglo smanjen broj učenika u osnovnim školama, što se kasnije odrazilo i na smanjenje broja upisanih u srednje škole i fakultete - navodi Tanović. 

Tehnološki višak

Iako je u periodu u kome se smanjivao broj učenika u školama došlo i do tehnološkog viška profesorskog kadra, prema riječima ministra Zlatana Muratovića, uglavnom, preraspodjelom u druge škole, malo je onih koji su ostali bez posla. 

Manje studenata

Posljedice pada broja učenika u osnovnim i srednjim školama u TK iz prethodnog perioda od ove akademske godine mogle bi se uvelike odraziti i na broj studenata na Univerzitetu u Tuzli. Naime, upravo za fakultete prispijevaju generacije iz vremena kada je broj upisanih učenika u osnovne škole u TK bio skoro prepolovljen u odnosu na nekoliko poslijeratnih godina.  Autor: A. HADŽIĆ
Preporučujemo vam