ZDRAVLJE U KUĆI

Naučnici ostali šokirani novim lijekom za rak

Avaz.ba

23.7.2017

Naučnici su ostali šokirani nakon što je novi lijek za rak sijedu kosu pacijenata obojio u smeđu.

Drugačije posljedice

Poznato je da usljed hemoterapije pacijentima otpada kosa, no 14 pacijenata uključenih u istraživanje koji su tretirani novim lijekovima u sklopu imunoterapije reagirali su potpuno drugačije i imali drugačije posljedice od ostalih. 

Studija provedena u Španiji sugerira da se pacijentima vratio pigment, barem onima koji su bolovali od raka pluća.

Dr. Noelia Rivera, dermatologinja na Autonomnom univerzitetu Barcelona kazala je kako su, kada se to dogodilo kod prvog pacijenta, mislili da se radi o izoliranom slučaju.

No, onda je pokrenula istraživanje koje je otkrilo kako se ista stvar dogodila i kod ostalih pacijenata od kojih su prikupili fotografije prije i poslije hemoterapije, piše britanski "Sun".

U 14 slučaja među 52, pacijente oboljele od raka pluća pratili su kako bi vidjeli hoće li imati loših nuspojava od lijekova Keytruda, Opdivo i Tecentriq.

Kod 13 pacijenata kosa je postala tamnosmeđa ili crna, a jednom je mjestimično potamnila. Kod svih osim kod jednog pacijenta bolest je stagnirala i reagirali su bolje na tretman od ostalih pacijenata, što sugerira da je tamnjenje kose bila indikacija da lijek djeluje, kazali su naučnici.

Gubljenje boje

Da stvar bude čudnija, isti lijekovi prije toga bili su povezani upravo s gubljenjem boje kose kod pacijenata oboljelih od melanoma.

Dr. Rivera kaže kako nastavljaju sa studijom kako bi pronašli objašnjenje i vidjeli je li ova reakcija samo slučajna.

Dr. June Robinson sa univerziteta u Northwesternu i urednica medicinskog časopisa JAMA Dermatology koji je objavio studiju, kazala je kako treba biti oprezan jer je prerano da bi ti lijekovi mogli biti novi tretman za sijedu kosu.

- Ti lijekovi imaju ozbiljne posljedice i vrlo su opasni za zdrave ljude. No, ako se potvrdi da vraćaju pigment kosi, naučnici bi mogli razviti sličan lijek koji će pomoći tretirati sijedu kosu - kazala je.

Farmaceutska industrija ranije je objavila neočekivane posljedice nekih lijekova. Tako se sada Propecia koristi za ćelavost, Latisse za rast trepavica, a Botox protiv bora, prenosi Jutarnji.hr.

 Aktivni sastojci tih lijekova prvotno su bili odobreni za liječenje povećane prostate, problema s očnim tlakom i s titranjem oka.