BIH

Zaplijenili i supstancu od koje se prave bojni otrovi i droge

U Federaciji BiH najveća zapljena imovine bila u Zenici

E. HALIMIĆ - T. ROKVIĆ

22.7.2017

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u prvih šest mjeseci, između ostalog, oduzela je i hemijski reaktant, prekursor u vrijednosti od 30.000 KM, a koji se može koristiti u bilo kojoj fazi proizvodnje bojnog otrova ili kao supstanca za pravljenje jeftinih opojnih droga. 

Inače, kako su nam potvrdili, ukupna vrijednost robe oduzete u prvih pola godine je 2.564.963 KM. Najviše je oduzeto duhana i duhanskih prerađevina, u vrijednosti od čak 370.559 KM.

Carinski prekršaji

- Također, oduzeti su tekstil u vrijednosti od 544.160 KM i obuća od 209.195 KM. Između ostalog, UIO je oduzeo i nekoliko vozila, raznu tehničku robu, dijelove za automobile, mobilne telefone i dijelove za njih - kazao je portparol UIO Ratko Kovačević, napominjući da je uglavnom riječ o robi koja je predmet carinskih prekršaja.

Oduzeti su i kaiševi u vrijednosti od 15.000 KM, igračke od 11.000 KM, sunčane naočale od 17.000 KM i satovi u vrijednosti višoj od 14.000 KM.

O sudbini privremeno oduzete robe, odnosno hoće li biti uništena ili prodata, odlučit će nadležni sudovi na osnovu podnesenih zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

- U skladištima se trenutno nalazi oduzeta roba u vrijednosti od 11,6 miliona KM. Od toga je roba u vrijednosti od 7,4 miliona KM pravomoćno oduzeta, dok je ostatak privremeno oduzet i njim se ne može raspolagati do konačne odluke suda - pojasnio je Kovačević.

Najvrednije hipoteke

Ističe da službenici UIO na terenu koriste raznu specijalističku opremu doniranu od vlade SAD putem programa EXBS, odnosno programa za kontrolu izvoza i sigurnosti granica.

Ni u Poreznoj upravi FBiH (PU) nisu sjedili skrštenih ruku. U toku godine zaplijenili su imovinu čija se vrijednost procjenjuje na 9.915.045 KM, pri čemu je, kako ističu, najveću zapljenu imovine imao Kantonalni porezni ured u Zenici.

- Oduzeli su robu vrijednu 6.790.488 KM. Najveću vrijednost od svega imaju hipoteke na nepokretnu imovinu - kažu u PU.


Roba završava na aukcijama 

Oduzeta roba najčešće završava na aukcijama koje organizira UIO. Ukoliko se na prvoj aukciji roba ne proda, komisija odlučuje hoće li se održati druga.

- Ukoliko se aukcija ili licitacija ponište ili budu neuspjele, roba se može prodati direktno. Ponude se dostavljaju u koverti, a roba se prodaje onome ko da najbolju ponudu - pojasnio je Kovačević.