BIH

Je li istraga o smrti četiri bebe uopće otvorena?

Bebe preminule na Odjelu neonatologije

M. HODŽIĆ

22.7.2017

Prošla skoro godina od slučaja koji je šokirao javnost, smrti četiri bebe na Odjelu neonatologije Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, a iz Kantonalnog tužilaštva još nema informacije o tome je li, nakon predistražnih radnji, otvorena i istraga u ovom predmetu.  

Vještačenja koja su ranije obavljena u Zavodu za sudsku medicinu RS u Banjoj Luci potvrdila su da su sve četiri bebe umrle od posljedica sepse uzrokovane infekcijom bakterije klebsiela pneumonija, ali i da smrti preminule djece nisu posljedica neadekvatnog liječenja, nemara ili nesavjesnosti ljekara koji su ih liječili. 

Bez informacija

Milan Ristić, tužilac HNK, potvrdio nam je u telefonskom razgovoru da Tužilaštvo HNK radi na ovom slučaju, a na naše pitanje o tome je li u međuvremenu otvorena i istraga, naveo je da takve informacije ne može iznositi u javnost.

Advokatica Nada Dalipagić, koja zastupa roditelje jedne preminule bebe, kazala je da se ovdje radi o veoma osjetljivom slučaju i da njeni klijenti zaslužuju da se konačno smire. Istakla je da Tužilaštvo HNK mora donijeti odluku o tome hoće li se istraga provoditi ili neće, odnosno saopćiti ima li u ovom slučaju elemenata krivičnog djela.

Podizanje optužnice

- Poštujem rad tužitelja i ne pada mi na pamet da se miješam u to. Njihov je posao da vode istragu, utvrde postoje li elementi za podizanje optužnice, odnosno da li je bilo počinjeno neko kazneno djelo. No, ovdje se radi o tako osjetljivom slučaju i moje je mišljenje da treba dati sve snage, ako treba čak i dva tužitelja da rade, da se utvrdi ima li elemenata kaznenog djela. Roditelji zaslužuju da im se to kaže, da se, jednostavno, smire - kazala nam je Dalipagić.

Iako su iz bolnice u više navrata rekli da su poduzeli sve što je u njihovoj moći da spase bebe, roditelji preminule djece demantirali su to, ističući da bolnica nije učinila ništa da se djeca ne zaraze.

Šta je pokazao nalaz inspekcije  

Inicijativu za inspekcijski nadzor u SKB-u, nakon ovih tragičnih slučajeva, pokrenuo je kantonalni ministar zdravstva Goran Opsenica, koji je i sam radio kao ljekar u toj ustanovi.

Federalni zdravstveni inspektori krajem septembra 2016. ustanovili su da je kod osam nedonoščadi hospitaliziranih na Odjelu neonatologije izolirana bakterija klebsiela. Uprkos antibiotskoj terapiji, četiri bebe su umrle, a četiri, sa sličnim simptomima sepse, izliječeno. Svoj nalaz inspektori su dostaviili Tužilaštvu HNK, koje je potom započelo predistražne radnje.