GLOBUS

Poznati njemački proizvođač priznao da keks s maslacem za istočnu Evropu nema u sebi maslaca

22.7.2017

Nakon što je postalo jasno da čitav niz proizvođača za istočnoevropske zemlje radi lošije proizvode, njemački proizvođač Bahlsen i sam je to priznao poručivši potrošačima da će odsad postojati samo jedan keks - "evropski" keks.

Kako prenosi Deutsche Welle, bruxelleski dopisnik ARD-a otkrio je da je proizvođač keksa Bahlsen poznat, između ostalog po keksima Leibniz, najavio kako će ubuduće u keksima s maslacem zaista biti maslac i da će sastojci biti identični bez obzira gdje se EU prodavali.

Kako su objavili mediji, u njihovim keksima koji se prodaju na zapadu je bio maslac dok su za istočnije potrošače umjesto maslaca u keksima bili palmina mast i aroma maslaca.

Predstavnik Bahlsena je dopisniku ARD-a rekao kako od početka jula i u pogonu ovog proizvođača keksa u Poljskoj teče proizvodnja po "njemačkom" receptu, dakle s maslacem, a ne palminim uljem.

Iz tog pogona Bahlsenovi keksi stižu u većinu "novih" zemalja Evropske unije, ali će možda potrajati još koja sedmica da se riješe problemi sa skladištenjem nešto osjetljivijih keksa s maslacem i dođe pakovanje gdje će onda tačno pisati sastojci proizvoda, prenosi DW.