BIH

Zaev stigao u posjetu BiH

( A. Kuburović)

Piše: A. Nu.

22.7.2017

Zoran Zaev, predsjednik Vlade Republike Makedonije, doputovao je u prvu službenu posjetu BiH. Makedonskom premijeru Zaevu na Sarajevskom aerodromu priređen je svečani doček uz počasni kordon. Zaeva je dočekao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić,, a zvanični dio posjete počinje sutra, kada će se sastati s bh. premijerom Denisom Zvizdićem i članovima Vijeća ministara BiH.  

Delegaciju Vijeća ministara BiH činit će i Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

U delegaciji Vlade Makedonije još su i ministri unutrašnjih poslova Oliver Spasovski, ekonomije Krešnik Bekteši, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Ljupčo Nikolovski, kulture Robert Alagjozovski te ministar zadužen za dijasporu Edmond Ademi.

Predviđeno je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Makedonije, kao i potpisivanja programa kulturne saradnje.

Makedonska delegacija sastat će se i s predsjedavajućim i članovima Predsjedništva BiH te članovima Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Premijer Zaev u popodnevnim satima će posjetiti Rotimlju, gdje će položiti vijenac na spomen-obilježje tragično stradalom predsjedniku Makedonije Borisu Trajkovskom i članovima njegove pratnje. U večernjim satima Zvizdić i Zaev boravit će u Mostaru, gdje će prisustvovati manifestaciji "Mostar Peace Connection" i potpisati Mostarsku povelju mira.

 


Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+2