BIH

Nemar: Osim roda, na Modrac dođu tek poneki ribari

M. MUHAMEDBEGOVIĆ

24.7.2017

Plaže jezera Modrac kod Lukavca prije samo dvadesetak godina bile su premale da bi primile sve one koji su spas od vrućina tražili na obalama ovog akumulacijskog jezera. Situacija danas ni po čemu ne podsjeća na onu potkraj devedesetih, kada je na jezeru sve vrvjelo od kupača, roštiljdžija, igre i pjesme.

Pješčana plaža

Pokoji ribar, poneka roda i još manje kupača, ali mnogo smeća, prljavštine i otpada, slika su, nažalost, Modraca danas.

Pokazujući nam nekad uređenu pješčanu plažu, Ekrem Baćić, koji 21 godinu taksira svojom brodicom, žali se da se sve namjerno prepušta nemaru.



- Ne tako davno ovdje je bilo desetak hiljada ljudi. Namjerno prave rugobe kako bi tjerali narod i kupače. Kod nas je sve naopako. Ako je lijep dan, ovdje ni guštera nema. Narod ide po bazenima, po privatnim jezerima. Tek predvečer izađe se u šetnju i to je sve – žali se Baćić.

I dok prilazimo bliže vodi, uočavamo grupu ribara iz Doboj-Juga. Iako su na Modracu često, otkrivaju da radije vole zabaciti udicu. Ipak, osim gajbe piva, penzioner Ismet Ahmetović odlučuje da u modračkoj vodi „ohladi“ i sebe. Voda je, tvrdi, fantazija. 


Njegovi prijatelji Atif Hodžić i Ibrahim Skula smatraju da uz malo novca sve može biti mnogo ljepše. Šteta je, kažu, da ovakav potencijal ostane neiskorišten.

Ne održava se

- Odrasli i djeca izbjegavaju kupati se ovdje zbog zaraze. U jezero se baca sve i svašta. Ne održava se redovno, sami smo krivi. Prije nekoliko godina moralo se poraniti kako bi se zauzelo mjesto ili ostati do kasno navečer. Danju se vrlo rijetko moglo doći do slobodnog mjesta. Sad, evo, vidite i sami, nema nikoga. Naučili smo dolaziti pa smo često ovdje - kaže Skula. 


Maćehinski odnos

Hoće li i kada jezero Modrac zasjati starim sjajem, teško je reći. Dok se ne pojavi neko ko bi uložio novac za njegovo čišćenje i privođenje namjeni, građani okolnih mjesta prvo moraju promijeniti maćehinski odnos koji imaju prema vodi, na kojoj su ne tako davno tražili spas od vrućina.