GLOBUS

Kakva bruka Islamske države: Džihadisti u Mosulu konačno pokazali pravo lice

Avaz.ba

22.7.2017

Džihadist se prerušio u ženu kako bi pobjegao iz Mosula no uhvaćen je jer se nije obrijao.

Odjeven kao žena, islamist je pokušao pobjeći iz nekadašnjeg uporišta tzv. Islamske države. Kako bi mu krinka bila što uvjerljivija, nije štedio puder, karmin i maskaru. No zaboravio je jedan detalj – odali su ga neobrijani brkovi i brada. Ipak, mora se priznati da je slijedio neke modne zapadne trendove – ekstremno gustih obrva.

Iračka vojska je objavila fotografije i drugih junačina koje su uhvatili kako prerušeni u žene pokušavaju pobjeći iz Mosula. Nekada ih se konvencionalna iračka vojska bojala zbog njihovih brutalnih i jezivih metoda, no sada ne izgledaju tako neustrašivo.

Nekoliko stotina boraca Islamske države (IS) došlo je prije tri godine u Mosul nakon poraza iračke vojske, uspostavilo vladavinu terora i proglasilo kalifat na iračkom i sirijskom teritoriju.


Pobjeda iračkih snaga uz američku podršku u Mosulu predstavlja najveći poraz za Islamsku državu koja je okružena i u Raki, operativnoj bazi i prijestolnici IS-a u Siriji.

Od početka napada na Mosul u listopadu prošle godine taj je drugi najveći irački grad napustilo više od milion ljudi, objavila je u petak Međunarodna organizacija za migracije. Oko 820 hiljada njih i dalje je u izbjeglištvu.

Iako je samoprozvani kalifat pred raspadom, očekuju se daljnji napadi na Bliskom istoku i na zapadu, a osiguravanje dugotrajnog mira u Iraku neće biti laka zadaća.

Vrhovni ajatolah Ali al-Sistani, glavni šijitski klerik u zemlji, u prvoj misi nakon oslobađanja Mosula pozvao je Iračane da izbjegavaju nasilje. Naime, u medijima se pojavila video snimka koja navodno prikazuje vojnike koji ubijaju militante IS-a ulovljene u Mosulu. Na snimci muškarci u uniformama bacaju nenaoružanog čovjeka sa stijene i zatim pucaju u njegovo nepokretno tijelo.

Skupine za ljudska prava naglasile su da su primile nekoliko svjedočanstava o mučenjima i egzekucijama u Mosulu.

Irački premijer Haider al-Abadi suočen je s izazovom sprječavanja osvetničkih napada koji bi mogli stvoriti dodatnu nestabilnost uz sektaške tenzije i etničke sukobe koji pogađaju Irak otkad je američkom invazijom iz 2003. zbačen Sadam Husein.