PUTOVANJA

Samo za hrabre: Ove opasne saobraćajnice će vam oduzeti dah

Avaz.ba

22.7.2017

Ljubitelji adrenalina i zabavnih parkova, vjerojatno bi uživali u putovanju ovim cestama i putevima. Za prolazak ovim rutama, treba vam mnogo hrabrosti, ludosti i sreće, za neke puteve ne vrijede osiguranja, na nekim cestama policija pregledava imate li sve potrebno za preživljavanje u divljini, neki rade samo ljeti. 

Pogledajte koje su to najstrašnije saobraćajnice na svijetu.

Tunel Guoliang, Kina

Tunel Guoliang u Kini dugačak je 1.2 kilometra, izgrađen je duž planinskog lanca i vodi do istoimenog sela. Nastao je 70-ih godina. 

Stanovnici sela sami su prokopali tunel i prozore, koristeći samo ručni alat. Širina tunela je samo četiri metra, tako da vozači moraju biti jako oprezni.

Maeklong tržnica, Tajland

Na prvi pogleda Maeklong željeznička tržnica nalikuje na stotine drugih tajlandskih tržnica, sve dok se ne začuje zvižduk voza koji prolazi ravno između tezgi. 

Trgovci miču i sebe i robu, povlačeći se u šatore ispred nadolazećeg voza koji se kreće brzinom od 15 kilometara na sat.

Pruga "Vražji nos", Ekvador

Pruga "Vražji nos" izgrađena je na istoimenoj klisuri na visini od 800 metara. 

Do nedavno su se turisti smjeli voziti na krovu vagona, no danas je to zabranjeno.

Željeznički most Pamban, Indija

Pamban most povezuje kopneni dio Indije i istoimeni otok. Jak vjetar oštetio je most 1964. Zato sad ako jačina vjetra nadmaši brzinu od 55 kilometara na sat, vozač voza dobiva posebno upozorenje o mogućoj opasnosti.

Autoput Leh-Manali, Indija

Leh-Manali autoput prolazi kroz nekoliko visokih planinskih prolaza, smještenih na visini od četiri do pet kilometara. Jezivo je uska, ali to ne sprečava lokalne vozače da jure velikom brzinom.