LIFESTYLE

Naučnici otkrili ogromnu ribu za koju se ranije nije znalo

Avaz.ba

22.7.2017

Naučnici su otkrili novu vrstu džinovske ribe, kojoj su dali naziv Mola tecta.

Riba je otkrivena posije četvorogodišnje potrage australskih studenata, čije je ranije istraživanje pokazalo mogućnost postojanja ranije neotkrivene vrste iz roda bucnja.

Marijen Niegard, doktorantkinja Merdok univerziteta u Pertu, otkrila je novu vrstu dok je istraživala genetiku bucnja u indo-pacifičkim vodama.

Svoje istraživanje započela je nakon što je uočila genetske razlike kod više od 150 uzoraka bucnja.

Analize su pokazivale da postoje četiri vrste bucnja, dok su samo tri bile poznate - Masturus lanceolatus, Mola mola i Mola ramsayi.

- Bucnji su ogromne, usamljene i skrivene ribe, pa je jako teško doći do njih. Nisu rijetke, ali žive u dijelovima okeana do kojih ljudi uglavnom ne idu. Rone do nekoliko stotina metara dubine, gdje se hrane, a onda se opet približavaju površini, kako bi uživale u suncu - kaže Niegard.

Inače, Mola mola ili obični bucanj, najteža je košljoriba na svijetu. Najveći primjerci dostižu dimenzije od četiri metra (vertikalno) s tri mestra (horizontalno) i težinu od gotovo 2.300 kilograma. Njima nikada ne izrasta leđno peraje. Nijegardin rad objavljen je u časopisu "Zoological Journal of the Linnean Society".