NAUKA

Prihodi Microsofta snažno porasli, dobit udvostručena

Avaz.ba

22.7.2017

Snažan rast finansijskih rezultata najviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom 'cloud' poslovanju, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure.

Microsoft je u proteklom tromjesečju ostvario prihode od 24,7 milijardi dolara, devet posto veće nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit tog softverskog diva i više nego udvostručena.

Prema poslovnom izvještaju Microsofta, objavljenom u četvrtak, čista dobit kompanije dosegnula je u proteklom kvartalu 6,5 milijardi dolara, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 3,12 milijardi. Snažan rast finansijskih rezultata ponajviše se zahvaljuje nastavku pozitivnih trendova u Microsoftovom 'cloud' poslovanju, koje uključuje proizvode kao što su Windows Server i platforma Azure. Prihodi u tom segmentu porasli su za 11 posto na godišnjoj razini, na 7,4 milijarde dolara. Samo od Azurea prihodi su gotovo udvostručeni, premda je u tom području Microsoft suočen s velikomkonkurencijom kompanija, kao što su lider Amazon.com, potom Alphabetov Google, IBM i Oracle.

- Ovo nije čudo od samog jednog kvartala. Lider u tom području Amazon pažljivo će pratiti što se događa - kaže Kim Forrest, potpredsjednica u tvrtki Fort Pitt Capital Group. Pod vodstvom izvršnog direktora Satya Nadelle,Microsoft se preusmjerava s tradicionalnog softverskog poslovanja, koje raste sporo, na 'cloud' usluge i mobilne aplikacije.

Među ostalim, Nadella je orkestrirao i najvećim preuzimanjem u historiji Microsofta, postigavši lani dogovor o kupnji društvene mreže LinkedIn za 26 milijardi dolara. U proteklom tromjesečju LinkedIn je ostvario prihod od 1,1 milijardu dolara, veći nego u istom razdoblju prošle godine. S druge strane, i dalje klize prihodi Microsofta u području osobnog računarstva, koje uključuje Windows softver, Xbox konzole za igranje, online oglašavanje i Surface uređaje. U proteklom su tromjesečju pali za dva posto na godišnjoj razini.

Transformacija Microsofta traje već neko vrijeme, a nedavno je tvrtka najavila novo ukidanje hiljada radnih mjesta u svijetu u nastojanju da ojača svoju prisutnost u sektoru 'cloud computinga'. Microsoft u svijetu zapošljava gotovo 121.000 ljudi, a posljednjih je godina tokom reorganizacije ukinut velik broj radnih mjesta. Nakon objave boljih poslovnih rezultata nego što su analitičari očekivali, u četvrtak je na Wall Streetu cijena dionice Microsofta porasla više od 1,5 posto, na rekordnih 74,30 dolara.