OSTALI SPORTOVI

Serena Williams konačno je došla na svoje: Nastase kažnjen zbog seksizma i rasizma

Avaz.ba

21.7.2017

Legendarni rumunjski teniser Ilie Nastase kažnjen je od Međunarodne teniske federacije (ITF) zabranom sudjelovanja i obnašanja svih službenih dužnosti u tijelima i natjecanjim pod ingerencijom ITF-a do 31. decembra 2020. godine, zbog rasističkih komentara upućenih prema Sereni Williams, verbalnog napada na članove Fed Cup ekipe Velike Britanije te na službene osobe i predstavnike medija, objavio je u petak ITF.

Svojim se nedoličnim ponašanjem za vrijeme Fed Cup dvoboja Rumunjske i Velike Britanije, u kojem je sudjelovao kao izbornik rumunjske reprezentacije, Ilie Nastase ogriješio o nekoliko članaka pravilnika o natjecanju u Fed Cupu te ga je ITF-ovo interno Sudbeno vijeće proglasilo krivim po nekoliko tačaka: 

1) G. Nastase je uputio potpuno neprimjeren komentar prema nerođenom djetetu Serene Williams, koje su imale rasističke konotacije.

2) G. Nastase je uputio seksitičke komentare izbornici Fed Cup reprezentacije Velike Britanije Anne Keothavong,

3) G. Nastase je vrijeđao i prijetio akreditiranom predstavniku medija,

4) G. Nastase je vrijeđao i prijetio službenim osobama na dvoboju kao i članovima reprezentacije Velike Britanije, odbio je napustiti teren i namjerno se sukobljavao sa suparničkom ekipom.

- Zbog svih nabrojanih prijestupa ITF-ovo interno Sudbeno vijeće kaznilo je Ilie Nastasea zabranom obnašanja svih dužnosti, uključujući i poziciju izbornika, na svim ekipnim i pojedinačnim natjecanjima pod ingerencijom ITF-a od 23. aprila 2017. godine do 31. decembra 2020. godine. Grand Slam turniri nisu uključeni u ovu kaznu, jer se ne nalaze pod jurisdikcijom ITF-a. Nastase je novčano kažnjen sa 10.000 američkih dolara-  stoji u saopćenju ITF-a.

Ilie Nastase i Rumunjski teniski savez imaju mogućnost u roku od 21 dana žaliti se na ovu odluku nezavisnom tribunalu.