LIFESTYLE

Irma Gušo-Smajlhodžić: Sretna sam kad nečije srce raznježim portretom majke ili nane

Gušo-Smajlhodžić: Nikad ne odustajte od snova

Piše: A. BAJRAMOVIĆ

21.7.2017

U posljednjem trenutku po završetku srednje škole Goraždanka Irma Gušo-Smajlhodžić odlučila je upisati Akademiju likovnih umjetnosti u Mostaru. 

Da nije pogriješila, svjedoče brojni radovi, prvenstveno portreti, koji nastaju sa mnogo truda, ljubavi i strpljenja, a veoma brzo završavaju u domovima njenih sugrađana. 

Rad i trud

- Svi mladi ljudi, još u djetinjstvu, imaju neke želje šta će biti kad odrastu, ali ja ni u jednom trenutku nisam pomislila da ću raditi ono što sada radim. Kada sam trebala da upišem fakultet, slikarstvo mi nije ni palo na pamet, ali sam deset dana prije prijemnog ispita odlučila da upišem Akademiju likovnih umjetnosti u Mostaru – kaže Irma. 
 

Već u prvoj godini uspjela je sustići kolege koje su završile srednje umjetničke škole. Uz očigledan talent, bili su joj potrebni i ogromna želja da uspije, rad i trud.

- Na prvoj godini, iz slobodnog crtanja imala sam ocjenu 7, što je za studente likovnih umjetnosti bruka. Ali, crtala sam svakog dana, po 300 crteža sedmično, da bi na kraju prve godine profesor Mirsad Begović rekao da je pronašao čudesno otkriće tako da sam na kraju godine imala desetku. Morali smo izvježbati ruku, imati pokret, tako da sam naporno radila. Odem na kafu sa prijateljicama i usput u mali blok crtam ljude kako piju kafu, aute koji prolaze, djecu kako se igraju. Sve su to kroki, brzi crteži. Kad uđete u fazu da crtate, više ne možete stati – sjeća se Irma.



Crtanjem po narudžbi održava kondiciju pokreta i ostvari skromne prihode

Iako joj je specijalnost grafika, Irma danas najčešće crta portrete. Radi u srednjoj školi, ali samo određeni broj sati pa crtanjem po narudžbi održava kondiciju pokreta, a ostvari i skromne prihode.

Pravi trend  

- Jedna prijateljica je poželjela da ima nešto što će pokloniti prijateljici i tako sam počela da crtam portrete, koji su za noć osvojili moju raju i prijatelje i svi su željeli da ih imaju. Naručuju portrete za rođendane, vjenčanja, za poklone tako da su portreti postali pravi trend. Ne može se zaraditi neka plaća ovim što radim, ali meni je prelijepo kad nečiju želju ispunim, kad nečije srce raznježim portretom njihove majke ili nane. To je vrednije od bilo čega – pojašnjava Irma.  

Ova 27-godišnja akademska umjetnica mladima poručuje da ne odustaju od svojih snova te da nađu razlog zbog kojeg će ostati u Goraždu.

Oslikavanje mihraba

Oslikavanje mihraba u džamiji u Ustiprači jedan joj je od najdražih projekata u kojima je učestvovala.  

- Taj me je projekt ispunio, jer sam mnogo putovala po Turskoj i bila sam očarana njihovim mihrabima, tom plavom i zlatnom bojom i osmanlijskim detaljima. Ljudima se svidjelo to što sam uradila – kaže Gušo-Smajlhodžić.