ZDRAVLJE U KUĆI

Sedam savjeta da se naspavate

Piše: Avaz.ba

21.7.2017

Kada temperature prelaze 30 stepeni, većina ljudi ima problema sa spavanjem. Kako biste ohladili prostoriju u kojoj boravite, donosimo vam nekoliko jednostavnih savjeta uz pomoć kojih se možete ohladiti.

1. Koristite aloe vera gel

Poznato je da aloe vera hladi kožu, a pogotovo ako tubu s ovim proizvodom držite u frižideru. Namažite se aloe vera gelom prije spavanja kako biste se osvježili. Osim toga, imat ćete mekanu kožu kada se ujutro probudite. Bilo koji losion koji sadrži taj čarobni sastojak je dobrodošla zamjena.

2. Isključite električne uređaje u sobi

Svaka najmanja sitnica pomaže u rashlađivanju prostorije kada vladaju nesnošljive vrućine. Laptopi, kompjuter, TV ili radio dodatno zagrijavaju prostor dok su uključeni.

3. Bocu vode smjestite na “hladne tačke” tijela

Najbolja mjesta su stražnja strana koljena i gležnjevi, zapešća, vrat i laktovi. Pritisnite bocu na ove "hladne tačke" tijela i tako se osvježite na velikim vrućinama.

4. Spavajte u pamučnim pidžamama

Spavati nag po velikoj vrućini može se činiti sjajnom idejom, ali vam, zapravo, neće biti tako udobno, jer nema barijere koja bi upila znoj.

5. Jedite često, ali male količine hrane

Trebali biste izbjegavati konzumaciju previše bjelančevina tokom velikih vrućina, jer je poznato kako one ubrzavaju metabolizam i tako zagrijavaju tijelo.

6. Tuširajte se mlakom vodom

Može biti veoma primamljivo uskočiti pod hladan tuš tokom ljetnih dana, ali je pametnije istuširati se mlakom vodom, jer je na taj način lakše postići optimalnu temperaturu tijela.

7. Kraj kreveta držite pumpicu/raspršivač za vodu

Ovo nije revolucionarna metoda, ali je praktična i efikasno rješenje kada vas usred noći oblije znoj od paklene vrućine.