GLOBUS

Otkriveno otkud Sjevernoj Koreji novac za izradu nuklearnog oružja

Avaz.ba

21.7.2017

Vrhunska alkoholna pića, nakit, brendirani parfemi, posljednja verzija bubnjeva ili saksofona – samo su neki od luksuznih predmeta koji se mogu pronaći u pojedinim trgovinama u Pjongjangu, glavnom gradu Sjeverne Koreje koja je pod sankcijama i u koju se legalno ne uvozi veći dio stvari koje se prodaju u navedenim trgovinama.

Trgovina luksuznom robom od kupaca prima samo gotovinu, a profit bi, piše CNN, mogao biti preusmjeren u izradu nuklearnog oružja.

Ovo otkriće objavljeno je nakon jednogodišnje istrage NK Proa, nezavisne posmatračke grupe u Sjevernoj Koreji.

U većem dijelu ruralnog područja, grupe napominje, stanovništvo živi u siromaštvu, a u spomenutoj trgovini koju su fotografirali, stvari su vrijedne više hiljada dolara koje kupci dubokog džepa plaćaju gotovinom. Za razliku od ostalih sfera sjevernokorejskog života, ovdje nema restrikcija u tome ko može kupiti što. Važno je samo da željeni predmet platite gotovinom i u dolarima.

"Vidio sam da Sjevernokorejci plaćaju novčanicama od stotine dolara za predmete koje koštaju dvije hiljade dolara", rekao je neimenovani diplomat u Pjongjangu koji je prije nekoliko godina i sam posjećivao navedene trgovine, piše CNN na svojoj mrežnoj stranici.

Ništa to ne bi bilo neobično da Sjeverna Koreja nije pod sankcijama i da se u nju već godinama legalno ne uvozi veći dio navedene robe, na primjer skupi ručni satovi.

Iako Richemont, kompanija koja ima vlasništvo nad brendom Montblanc, kaže da ne trguje sa zemljama pod sankcijama, pa tako ni Sjevernom Korejom, ondje se može kupiti i njihovo luksuzno pisalo, satovi... Objašnjava da bi uvoz njihovih predmeta mogao biti povezan s ilegalnim kanalom ili bi se moglo raditi o već korištenim predmetima.

No, zašto bi se Sjeverna Koreja toliko trudila oko uvoza luksuznih predmeta?

"Iz takvih trgovina vlasti zarađuju mnogo novca, a taj novac usmjeravaju u svoje programe kao što je nuklearni", rekao je prebjeg iz Sjeverne Koreje Kim Kwag Jin.

Razvoj raketa veoma je skup posao i za to treba novca. Kim Kwag Jin kaže da su luksuzne trgovine dio tajnog ureda 39. SAD taj ured opisuje kao ured koji djeluje kao fond za podmićivanje režima.

"Oni kontroliraju trgovine, hotele i industriju usluga u Pjongjangu", kaže Kwag Jin. No nije jasno koliko tačno novca dobiju od navedenih poslova. Pretpostavlja se da se radi o stotinama miliona dolara godišnje.

Tajni ured 39 osnovan je 1970-ih, tokom vladavine Kim Il Sunga, djeda sadašnjeg vođe Kim Jong Una i smatra se više porodičnim poslom nego vladinom operacijom

Podsjetimo, Sjeverna Koreja veoma je uznapredovala kad je u pitanju razvoj najopasnijeg oružja na svijetu. Satelitske snimke glavnog sjevernokorejskog postrojenja pokazuju da je Pjongjang za svoj program nuklearnog naoružanja proizveo više plutonija nego se pretpostavljalo.

Snimke radiohemijskog laboratorija u nuklearnoj centrali Yongbyon, prikupljene u razdoblju od septembra 2016. do juna 2017., daju naslutiti da je u dva navrata došlo do ponovne obrade nuklearnog goriva u cilju proizvodnje "neutvrđene količine plutonija, što bi moglo dodatno osnažiti nuklearni kapacitet Sjeverne Koreje".

Snimke postrojenja u Yongbyonu za obogaćivanje urana pokazale su aktivnost centrifuga kako bi se povećala količina obogaćenog urana, drugog izvora za proizvodnju nuklearne bombe.