BIH

Put Stolac - Neum gradi se puževim korakom: Najgora cesta u BiH čeka bolje dane

Cesta Stolac - Neum: Modernizacija počela davne 1984. godine i nikada nije završena

Piše: M. SMAJKIĆ

21.7.2017

Od 1984. godine, kada je počela izgradnja ceste Stolac - Neum, u dužini od 48,8 kilometara, do sada je s neumske strane završeno devet kilometara. Sa stolačke strane mašine su utihnule prije 33 godine, kada je izgrađena dionica do Drenovca. Zbog toga je cesta preko Svitave, koja nosi epitet najužasnije u državi, i danas jedina veza unutrašnjosti s bh. morem.

Oni koji nemaju pasoš ili žele izbjeći gužve na granicama do Neuma prinuđeni ići ovom cestom, koja je u katastrofalno lošem stanju.

Brži postupak

Put od Stoca do Neuma u bivšoj državi označen je kao magistralni, a sada djeluje kao lokalni. Iako njegova izgradnja ide puževim korakom, Federalna vlada pristala je jučer da za eksproprijaciju zemlje na toj dionici izdvoji 700.000 maraka.

No, iako su taj novac trebao biti usmjerena za eksproprijaciju zemljišta sa stolačke strane, Vlada je odlučila finansirati taj proces na dionici Broćanac - Cerovica, u neumskoj općini.

 

U cijeloj priči zanimljivo je što će za kompletnu eksproprijaciju, koju vode „Ceste FBiH", biti neophodno 6,5 miliona maraka.

Zahtjev banaka

Kako u izjavi za naš list kaže direktor „Cesta“ Ljubo Pravdić, spremnost Vlade da za ovu namjenu izdvoji određena sredstva je dobrodošla jer će ubrzati cijeli postupak i omogućiti što skoriji početak implementacije projekta.

Pravdića smo podsjetili na činjenicu da je koncem prošle godine za izgradnju ove ceste pristiglo deset ponuda, međutim, kako nam je i potvrdio, još nije donesena odluka o izboru najpovoljnijeg ponuđača.

- Komisija je završila s radom i prijedlog odluke o izboru izvođača radova dostavila na odobrenje međunarodnim kreditnim institucijama, a to su Svjetska banka i Evropska investicijska banka. Kad im je dostavljen prijedlog odluke, te banke su tražuile da im se pojasne pojedine stavke. Trenutno se te informacije prikupljaju i pripremaju za slanje bankama. Po okončanju ove procedure očekujemo odobrenje od banaka, a potom potpisivanje ugovora i početak radova - kazao nam je Pravdić.

Otkrio nam je da novac iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj (IBRD) za projekt „Modernizacija cesta u FBiH” očekuje narednog mjeseca.

Povoljan kredit

Koncem prošle godine Predstavnički dom Federalnog parlamenta odobrio je da se BiH zaduži kod IBRD-a za realizaciju projekta ''Modernizacija cesta u FBiH'' u iznosu od 58 miliona eura. Taj povoljan kredit uzima se s rokom otplate od 22 godine i grejs periodom od pet godina.

Kako je rečeno, taj novac, između ostalog, bit će uložen i u modernizaciju ceste Stolac - Neum.