BIH

Građanski savez: Haranga na Suljagića je novo dno SDA

Avaz.ba

21.7.2017

Građanski savez (GS) smatra sramnom i ispod časti posljednju u nizu harangi koje SDA putem svojih medijskih organa, ovaj put magazina Stav vodi protiv članova i aktivista Građanskog saveza.

Nije ni prvi ni posljednji put, navodi GS, da se SDA-ovi mediji i kabinet Bakira Izetbegovića bave Građanskim savezom, ali ovaj put napadi na predsjednika našeg Političkog savjeta su tako niski i prizemni da moramo javno reagovati. Pisati u novini koja odražava stranačku politiku – što se vidi i po tome što su Stav i Faktor jedina dva medija kojima je Bakir Izetbegović dodijelio novac iz budžetskih rezervi Predsjedništva BiH – da je Suljagić „ustaša“, da koristi Srebrenicu za „političku promociju“, te mu se rugati što je „nervozan“ tokom godišnjice Srebrenice predstavlja potpuno novo dno i Izetbegovića i SDA.

Da cijela stvar bude utoliko sramnija, povod za harangu je promocija Suljagićeve knjige o genocidnoj operaciji u Srebrenici, koja je održana u Zagrebu. Zatucanost, netolerancija i duh posljednjeg napada na Suljagića ne ostavlja nimalo sumnje da bi oni koji stoje iza ove harange radije da ni on nije preživio susret s Mladićem u Potočarima, samo zato što na druge teme iznosi stavove koji su drugačiji i razlikuju se od stavova SDA i Izetbegovića. Ideološka logika i isključivost koja provijava iz posljednjeg napada na njega i na Građanski savez – jer on je ovdje važan kao aktivista Građanskog saveza – može se danas naći još samo u dijelovima Sirije koji su pod kontrolom ISIL-a.

Mi u Građanskom savezu smo ponosni što u trenutku kada Dragan Čović i Milorad Dodik usvajaju rasni prijedlog Izbornog zakona i kidišu na Obavještajno-sigurnosnu agenciju, Izetbegović naručuje članke o našim istaknutim aktivistima. Nije nam nimalo drago što i ovo još jednom pokazuje da ni SDA ni Izetbegovića ne zanima Bosna i Hercegovina, nego su primarno zainteresovani za disciplinovanje opozicije u Sarajevu. Njihov jedini problem sa Izbornim zakonom koji je predložio HDZ je što zbog pritiska javnosti ne smiju pristati na njega, iako su ga očito ranije dogovorili i iako predstavlja ostvarenje svih snova SDA: „prosperitetna kontrola“ zemljice Bosne na jednoj četvrtini BiH. To što bi ta teritorija za 10 godina postala nova Palestina, to njih ne zanima: i njihove kao i porodice Arafatovih saradnika svakako ne bi živjele tu.

Ideološki i pravi konvertiti koje SDA podmeće svima nama – zanimljivo je i to kako samo dva medija koje uređuje SDA kancelarije imaju u zgradi BH Telekoma – već decenijama zavode narod na stranputicu. Naši članovi i aktivisti su građani BiH kojima je sloboda govora garantovana Ustavom i od kojih su mnogi to pravo platili vrlo skupo između 1992. i 1995. To što danas SDA-om i Bosnom i Hercegovinom upravljaju ljudi koji su ili tokom tih vremena bili u trezoru Narodne banke ili Srebrenicu nisu umjeli pokazati na mapi ne obavezuje nikoga osim njih, navodi se u saopćenju GS.