REGION

State Department upozorava: Na Kosovu jača islamski ekstremizam

Avaz.ba

21.7.2017

Na Kosovu jača prijetnja od nasilnog islamskog ekstremizma što jednim dijelom finansisraju i strane organizacije koje propagiraju ekstremne ideologije i nasilne ekstremne grupe koje aktivno koriste društvene medije za širenje propagande i regrutiranje sljedbenika, ocijenio je američki State Department u novom godišnjem izvještaju o terorizmu.

58 ubijenih

U dijelu izvještaja koji se odnosi na Kosovo, navodi se da je otprilike 315 stranih terorističkih boraca s Kosova otputovalo u Siriju i Irak da se bore za Islamsku državu (ISIL) ili Al-Nusru, ispostavu Al-Kaide u Siriji, te da je otprilike 58 njih ubijeno.

State Department ocjenjuje da Vlada Kosova primjenjuje sveobuhvatnu strategiju i akcioni plan za borbu protiv nasilnog ekstremizma i dodaje da na tom planu sarađuje sa SAD, kao i NATO-om i Euleksom (na sjeveru Kosova), dok sa Srbijom, iako nema takve saradnje, od 2013. postoji plan o integriranom upravljanju granicama i zajedničko učešće u obukama koje finansiraju SAD.

U izvještaju se nabraja šta Kosovo preduzima u borbi protiv terorizma, uključujući donošenje i provođenje zakona, biometrijske pasoše, kontrolu na granicama, opremljenost granične policije, a kao prepreka za bolju saradnju s međunarodnim organizacijama navodi se činjenica da Kosovo nije članica UN-a, Interpola ni Europola, zbog čega Unmik i Euleks djeluju kao posrednici, što usporava procedure i saradnju.

Nedostatak članstva

Članstvo Kosova u mnogim regionalnim i međunarodnim organizacijama, uključujući UN, blokiraju zemlje koje ne priznaju njegovu nezavisnost, navodi State Department i dodaje da nedostatak članstva i nepriznavanje Kosova, onemogućava saradnju u mnogim pitanjima, uključujući i borbu protiv terorizma.

U dijelu izvještaja o Srbiji navodi se da su vlasti te zemlje tokom prošle godine nastavile napore u borbi protiv terorizma, a da su politički lideri sarađivali sa SAD i međunarodnom zajednicom na razvoju snažnijih antiterorističkih mjera i strategija.

Srbija je ostvarila napredak po pitanju priliva migranata, navodi se u izvještaju i ističe da je registrirano oko 110.000 od oko 135.000 migranata koji su prošli kroz zemlju.

- Ipak je bilo znatnih propusta u provjeri i obradi, što pokazuju medijski izvještaji da je najmanje jedan počinilac terorističkih napada u Parizu u novembru 2015. godine prošao kroz Srbiju predstavljajući se kao sirijska izbjeglica - piše u izvještaju State Departmenta.

U izvještaju se podsjeća da je Srbija 2016. donirala oko 10 tona municije borbi protiv ISIL-a, ali da je zbog teške ekonomske situacije ograničena njena mogućnost dodatnog finansijskog ili materijalnog doprinosa koaliciji koja se bori protiv islamskih ekstremista.

- Vlada je nastavila saradnju sa susjednim zemljama na poboljšanju pogranične sigurnosti i razmjene informacija - dodaje se u izvještaju, uz ocjenu da je migrantska kriza otkrila brojne nedostatke u sigurnosti srbijanskih granica, koje uglavnom imaju i susjedne države.