Na poziv ambasadora Andersa Hagelberga

Ministrica Đapo na radnom ručku u Ambasadi Švedske

Objavljeno: 27. 03. 2017 - 18:18 Novosti A A A Times Arial
Ministrica Đapo na radnom ručku u Ambasadi Švedske

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo prisustvovala ja radnom ručku u Ambasadi Švedske na poziv ambasadora Andersa Hagelberga, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Među zvanicama su bili i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars-Gunnar Wigemark, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić.

Tokom ručka je razgovarano o temi okoliša koja ima poseban značaj u Evropskoj uniji, gdje se 30 posto zakonodavstva odnosi na okoliš.

Ministri iz Bosne i Hercegovine informirali su ambasadora Švedske i ambasadora EU u BiH da postoji odlična saradnja kada je okoliš u pitanju, da se radi na harmonizaciji propisa i na zajedničkim projektima, koji će donijeti pozitivne promjene kad je riječ o okolišu i približiti nas EU porodici.

Ministrica Đapo rekla je da je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine usvojila Strategiju aproksimacije za okoliš, kao i Distrikt Brčko, a ministrica Golić navela da će je Republika Srpska usvojiti u narednih mjesec do mjesec i po, a onda bi strategiju usvojilo i Vijeće ministara BiH.

Usvajanjem u Vijeću ministara bile bi uklonjene sve prepreke za korištenje značajnih sredstava koja su na raspolaganju za okoliš iz IPA II fondova, a koja bi bila odblokirana i korištena za unapređenje okoliša. Ova sredstva su od iznimnog značaja za sve građane Bosne i Hercegovine, te bi bila neprocjenjiva šteta da budu preusmjerena drugoj državi.

Ministrica Đapo istakla je nužnost tih sredstava za bh. građane, jer predstoji veoma mnogo posla na unapređenju životne sredine i rješavanju problema okoliša.

Zahvalila je za poziv ambasadoru Švedske, zemlje koja je „toliko zelena“ da mora uvoziti otpad iz inozemstva koji se koristi za proizvodnju energije.

Švedska bi mogla biti odličan primjer svim zemljama kako na najbolji način upravljati otpadom, navedeno je u saopćenju.Autor: Fena
Preporučujemo vam