BIH

Međunarodna ekspedicija 'Alpi -2017': Planinari iz BiH na Mont Blancu

Fena

21.7.2017

Grupa od 18 planinara iz BiH, Srbije i Makedonije sudjelovala je na Međunarodnoj planinarskoj ekspediciji "Alpi -2017", a popeli su vrhove Mont Blanc ili Bijela planina (4.810 m.n.v.), Gran Paradiso (4.061m.n.v.) i četvrti po visini vrh Austrije Grossvenediger (3.666 m.n.v.).

Članovi bh. ekspedicije Stevo Cembauer - Stiv iz PD "Konjuh" Tuzla i Rasim Mehidić iz PD "Kalesija" kažu da je za takvu vrstu pohoda potrebna fizička spremnost, ali prije svega volja i želja. Impresionirani ambijentom pustili su i suzu-radosnicu zbog svog ali i planinarskog uspjeha cjelokupne ekspedicije.

Stevo Cembauer napisao je na svom FB profilu, da je tako ostvario prvi planinarski san, a penjanje ta tri značajna vrha poklonio je sebi za 61. rođendan ali i matičnom planinarskom društvu za 66 godina rada.

- Ostvario sam san da popnem Mont Blanc, prošetam "krovom Evrope", uživam u prelijepoj panorami i zadivljujućim vrhovima, da podijelim neizmjernu sreću i ushićenje s još 17 članova naše ekspedicije - napisao je.

Zahvalan je obitelji i prijateljima, a najviše vodičima Branku Dikiću i Mihajlu Jovanoviću za koje kaže da su mu bili najveća moralna podrška i pomoć.

Ekspedicija Alpi 2017 - Grossvenediger, Gran Paradiso i Mont Blanc održana je od 5. do 16. jula u organizaciji Planinarskog sportskog kluba "Balkan" Beograd, a od 18 sudionika ekspedicije po dva su bila iz BiH i Makedonije, a 14 planinara iz Srbije.

Mont Blanc ili "bijela planina“ najviši je vrh Alpa i najviši vrh zapadne Evrope, a nalazi se na granici Francuske i Italije, Grossvenediger je četvrti po visini vrh Austrije i dio je Hohe Tauern nacionalnog parka, a vrh Gran Paradiso je najviši vrh Italije.