GLOBUS

Šokantne tvrdnje uglednog lista: Bijela kuća je spremala vojsku za američke izbore zbog Rusa

Avaz.ba

21.7.2017

Na naslovnoj strani novog broja magazina „Time, koji će biti pušten u prodaju 31. jula, nalazi se portret predsjednika Rusije Vladimira Putina, javljaju ruski mediji.

Lice ruskog lidera nazire se u bezbroj sivih ikona koje simbolizuju korisničke naloge na društvenim mrežama, navode ruski mediji pozivajući se na izvještaj američkog časopisa.

Na naslovnicu je stavljen i naslov glavnog članka broja: „Tajni program koji je trebalo da sruši Putinov plan za izbore“.

Autor materijala, Masimo Kalabrezi, ponovo pokreće temu ruskog miješanja u američke izbore i tvrdi da se Washington ranije pripremio za moguće sajber-napade.

 

 

Prema njegovim podacima, administracija predsjednika Baraca Obame je pripremila plan vanrednih mjera u slučaju sajber-napada na dan američkih izbora.

Na dan izbora je bilo predviđeno formiranje „Komandnog centra“ i „Centra za strateške informacije i operacije“, što je trebalo da pojednostavi sakupljanje saopćenja o prekršajima na izbornim mjestima.

 Navodi se da, u slučaju „značajnog incidenta“, Bijela kuća je namjeravala da pošalje na biračka mjesta naoružane pripadnike federalne policije, jedinice vojske i pokrene programe za borbu protiv propagande.