BIH

Vlada FBiH i službeno stala iza Aluminijeve inicijative o izmjeni carinskog režima

Avaz.ba

21.7.2017

Kao što je i najavljeno prilikom prošlosedmične posjete Aluminiju predsjednika Vlade FBiH Fadila Novalića, dopredsjednice Vlade i ministrice finansija FBiH Jelke Miličević i ministra energetike, rudarstva i industrije u Vladi FBiH Nermina Džindića, Vlada FBiH jučer je i službeno podržala Aluminijevu inicijativu za ukidanje carinske stope na nelegirani aluminij.

Državni ministri Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović jasno su, podržavši tu istu inicijativu na okruglom stolu, održanom krajem prošlog mjeseca u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu, poručili kako Vlada FBiH, kao najveći pojedinačni suvlasnik Aluminija, mora službeno stati iza te inicijative prije nego ona dođe pred Vijeće ministara BiH.

Na tom će tragu jučerašnji zajednički zaključak ministara entitetske vlasti i biti dostavljen Vijeću ministara, čime su zadovoljene sve pretpostavke za hitno donošenje privremene mjere o ukidanju postojeće carinske stope za period do kraja tekuće godine, ali i Odluke o njenom ukidanju za cjelokupni period 2018. godine.

Podsjećamo, uvozom oko 25.000 tona toga nelegiranog metala s ruskog tržišta na godišnjem nivou, Aluminij d.d. Mostar lako će i jeftino (koristeći plin u procesu pretapanja u ljevaoničkim pećima) povećati svoje proizvodne kapacitete za gotovo 40 posto, povećati državni izvoz za oko 55 miliona dolara, udvostručiti postojeću vanjskotrgovinsku razmjenu BiH s Rusijom i ostvariti direktan pozitivan utjecaj na bilancu BiH, na državni porezni i penzijski sistem, te na rast zapošljavanja i javne potrošnje.

Ukidanje te neaktivne carinske stope od 4,5 posto, koja čitav projekt čini nekonkurentnim, odnosno neisplativim, najmoćnijom je polugom za snažno ubrzanje Aluminijevog restrukturiranja, ali i za pokretanje državne privrede i za osnaženje priliva sredstava u državnu blagajnu.