BIH

Makarska rivijera: Mjesta na plaži "bukiraju" se i prije šest ujutro

Makarska: Na plažama se traži mjesto više

M. DEDIĆ

21.7.2017

Makarska je tokom vrućih ljetnih mjeseci prava oaza bh. turista, koji traže „mjesto pod suncem“ uz more. Na ovoj izuzetno popularnoj destinaciji za ljetovanje s prekrasnim kilometarskim plažama ispod kamenog diva Biokova i ovog je jula veliki broj Bosanaca i Hercegovaca iz svih krajeva države.

Slično je i u susjedinim mjestima Makarske rivijere, Baškoj Vodi, Brelima s popularnom plažom Punta rata, Tučepima i Podgorom.  

Bijeg u hlad

Makarske plaže bukvalno su od ranih sati okupirane, a ustaje se i prije šest sati kako bi se zauzela hladovina uz vegetaciju i obalu.

Cijene smještaja uobičajene su za ovo doba godine, od 50 do 100 eura u apartmanima, ovisno o blizini moru, a hrane i pića, prema mišljenju gostiju, podnošljive.  

Tako u lokalima uz obalu velika kafa s mlijekom košta deset kuna, espreso osam, pivo 17, a litar mineralne vode 15 kuna. Cijene hrane su, doduše, morske, pa je tako pečeno pile 75 kuna, a sendvič s pilećim fileom 22, dok je pizza 50 kuna.

Omiljeni list

Na plažama smo sreli i veliki broj Sanjana, Prijedorčana, Banjalučana, Sarajlija, Tuzlaka, a među njima i Aliju Nukića sa suprugom Minom. 

Alija Nukić nigdje ne ide bez „Avaza“

Ovaj Tuzlak, prema vlastitom priznanju, već godinama se ne odvaja od „Avaza“, pa ni prenapučena makarska plaža nije za njega i njegov omiljeni list bila izuzetak.

Kako preoteti turiste 

Da još ima slobodnog smještaja u Makarskoj, dokaz su i domaćini koji na prilazima u svoja mjesta dočekuju goste s natpisima „apartman“. To je, kažu, najbolji način da se turist preotme konkurenciji.