BIH

Presuda sutkinji Azri Miletić 3. augusta

Fena

20.7.2017

Nakon što je odbrana u završnim riječima zatražila da suspenodavana sutkinja Azra Miletić bude oslobođena optužbe, izricanje prvostepene presude u Sudu Bosne i Hercegovine zakazano je za 3. august.

Braniteljica Jesenka Rešidović je govorila o “brojnim nezakonitostima provođenja istrage”, osvrnuvši se na naredbe o provođenju i proširenju posebnih istražnih radnji.

- Sasvim je jasno da provođenje posebnih istržnih radnji nije bilo u u skladu sa zakonom, te su nezakoniti svi dokazi koji su proizašli iz njih i Sud na njima ne može zasnovati svoju odluku - rekla je braniteljica, te dodala da je provođenje ovih naredbi bilo i neustavno, javio je BIRN-Justice Report.

Rešidović smatra da je nezakonito davanje imuniteta S-1 jer smatraju da se nije radilo o svjedoku već o osumnjičenoj osobi. Prema braniteljici, nezakonito je prisluškivana optužena Miletić ne samo prije početka istrage nego i po okončanju posebnih istražnih radnji.

Spomenula i nezakonitosti u pretresu računara saradnice sutkinje Miletić, što, kako je navela, nije obuhvaćeno naredbom za pretres, kao i analiza mobitela i računara koja je izišla van okvira od onog što je naređeno. 

- Očigledno je da se iza cjelokupnog postupka protiv optužene kriju sasvim drugi motivi, kojima je cilj bio jedna vrsta obračuna sa njom i njeno uklanjanje sa mjesta sudije, a o čemu svjedoče uloženi dokazi - istakla je braniteljica.

Miletić se sudi za primanje dara s ciljem osiguranja povoljnog ishoda u postupku koji je vođen protiv Rame Brkića i Senada Šabića, koji su nedostupni organima gonjenja u BiH, a nakon što su optuženi za davanje dara. 

U završnoj riječi, braniteljica je govorila o kredibilitetu S1, ne čineći spornim činjenicu da poznaje sutkinju Miletić, ali da je to poznanstvo iskoristio za obmanu i manipulisanje.

- Tužilaštvo ni na koji način, a kamoli van razumne sumnje, nije dokazalo znanje optužene o motivima i postupcima S1 u vezi sa njegovim upitima i statusu predmeta Brkić, niti dokazalo bilo kakav verbalni ili neverbalni dogovor - navela je braniteljica. 

„Projekt Brkić“ kako ga je nazvao S1, po braniteljici je ideja prevaranta kako izvarati sudiju, optuženika i državu, ali najprije pridobiti povjerenje i prijateljstvo sudije.

- Nakon što u priču ulazi država, S1 pronalazi način da je prevari kada vidi da je organima gonjenja u cijeloj priči interesantnija sudija od bilo čega drugog, te uspijeva, mimo svih odredbi za sebe izdejstvovati imunitet od krivičnog gonjena - ističe braniteljica. 

Govoreći o tački optužnice koja Miletić tereti za povredu Zakona od strane sudije, braniteljica je rekla da nije bilo namjere za vršenjem djela, kao i da je Apelaciono vijeće Suda BiH u predmetu “Brkić” moralo držati samo onog što je bilo istaknuto u žalbama.

- Da je istraga vođena na zakonit način, jasno je da optužnica protiv Azre Miletić ne bi bila podignuta. Provedeni dokazi nesporno ukazuju ne samo da nije dokazana nijedan tvrdnja iznesena u optužbi, već upravo suprotno, nevinost optužene. Jedini prijedlog Odbrane je da Sud donese presudu kojom se optužena oslobađa optužbe, te da se time ispravi nepravda koja joj je optužbom nanesena - zaključila je braniteljica. 

Miletić je u završnoj riječi rekla da je njena prezumpcija nevinosti prekršena na najbrutalniji način, ali da je znala da je prisluškuju, ali ne zbog čega.

- Bila bih sretna da je tužilac vodio zakonitu istragu, da me pozvao na saslušanje kao svakog građanina. Nisam pristala na takvu igru kada sam vidjela čime Tužilaštva raspolaže i nisam se željela upuštati u raspravu i braniti od nezakonitih dokaza, i zbog toga sam se branila šutnjom. Kako je postupak odmicao, dokazi su bili sve upitniji - istakla je Miletić. 

Ona se nada da među kolegama ima onih koji će radije imati svoj stav nego nekih drugih.

- Tražim od vas samo časnu, čestitu i na zakonu zasnovanu presudu - rekla je Miletić na kraju obraćanja sutkinji Biljani Ćuković.