REGION

Komandant NATO-a: KFOR ostaje na Kosovu dok god je to potrebno

Fena

20.7.2017

Komandant savezničkih snaga NATO-a u Evropi, američki general Curtis M. Scaparrotti poručio je danas u intervjuu da će međunarodne zaštitne snage (KFOR) ostati na Kosovu "dok god je to potrebno", izrazivši istovremeno zabrinutost zbog najava da se vojska Kosova formira bez promjena važećeg kosovskog ustava.

Scaparrotti, koji je jučer u Beogradu razgovarao sa srbijanskim državnim i vojnim vrhom, kao svrhu svog posjeta naveo je razgovore o saradnji NATO-a i Srbije, naglasivši kako "bilo kakva promjena u položaju snaga KFOR-a ovisi o uvjetima na terenu".

- KFOR će nastaviti svoju misiju garanta slobode kretanja i sigurnosnog okruženja na Kosovu dok god to bude potrebno - rekao je general Scaparrotti.

Komandant NATO-a za Evropu je, kako danas prenose beogradski elektronski mediji, rekao i da NATO brine ideja da se Kosovske sigurnosne snage (KBS) transformiraju u Vojsku Kosova, a da tom procesu ne prethode promjene kosovskog ustava.

- NATO je zabrinut zbog prijedloga da se KBS pretvore u vojsku Kosova bez promjene Ustava, ali pozdravlja spremnost da se sve zajednice koje na Kosovu žive angažiraju u debati o budućnosti KBS - citiraju beogradski mediji izjavu Scaparrottija.