REGION

U vojsci Kosova uskoro će biti više od 10 posto Srba?

20.7.2017

Predsjednik Kosova Hašim Tači izjavio je da će oružane snage Kosova biti formirane u postupku koordinisanim s NATO i drugim relevantnim međunarodnim faktorima, te da će više od 10 posto vojske činiti pripadnici srpske zajednice.

"To je dio naših svakodnevnih ciljeva i niko neće moći i niti će mu biti dozvoljeno da uloži veto na ovaj proces", rekao je Tači, ocijenivši da je proces formiranja oružanih snaga nezaustavljiv.

On je za agenciju Tanjug rekao kako na taj proces "ne treba gledati s predrasudama", te da će oružane snage Kosova biti formirane prema NATO standardima, kao multietničke i s ciljem integracija u evroatlantske strukture.

"Formiranje oružanih snaga je naše ustavno i zakonsko pravo, a više od 10 odsto vojske biće pripadnici srpske zajednice", rekao je Tači.

Komentarišući burno protivljenje kosovskih Srba najavama o formiranju oružanih snaga Kosova, Tači je u razgovoru za agenciju Tanjug rekao da formiranje vojske Kosova nije upereno protiv srpske zajednice.

On tvrdi da će oružane snage pripadati i Albancima, Srbima, Crnogorcima, Turcima, Bošnjacima i svim zajednicama na Kosovu.

"Prije nekoliko dana učestvovao sam na ceremoniji prisege novaka pri stupanju u redove sigurnosnih snaga Kosova (BSK) 61 srpskog kadeta. Sastao sam se i s njihovim porodicama, koje su bile uzbuđene što su njihovi sinovi i kćeri postali dio BSK-a. To je njihova vojska, njihov osjećaj, njihova pripadnost, njihova budućnost", rekao je Tači.

Povodom šeste godišnjice proglašenja nezavisnosti Kosova, kada je 17. februara 2014. održan marš pripadnika Sigurnosnih snaga Kosova (BSK), Tači je, tada kao kosovski premijer, najavio da će "BSK dogodine postati Oružane snage Kosova".

U međuvremenu, Beograd je više puta izrazio zabrinutost zbog najava o formiranju OS Kosova, među ostalim i stupanjem na dužnost nove američke administracije u januaru ove godine i najava da se politika podrške Vašingtona Kosovu neće mijenjati.

Novi ministar odbrane SAD James Mattis tada je poručio da Kosovo treba formirati svoju vojsku, uz uvjerenje da će Srbija priznati nezavisnost Kosova prije nego postane članica EU.