REGION

Federica Mogherini snažno podržala proširenje EU na zemlje regiona

Federica Mogherini i Kolinda Grabar Kitarović ( Twitter)

Avaz.ba

20.7.2017

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini izjavila je danas u Zagrebu da je nastavak proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana najviši prioritet.

- Željela bih da istaknem jednu tačku koja je posebno važna za EU i mene lično, a to je rad u regionu na proširenju. To je za mene najviši prioritet - rekla je Mogherini poslije susreta s hrvatskom ministaricom vanjskih i evropskih poslova Marijom Pejčinović Burić.

Navela je da se u posljednjih nekoliko mjeseci intenzivirao razgovor sa šest zemalja partnera u regionu i da je Hrvatska ključan element u tom poslu da bi se "garantirali ne samo sigurnost i stabilnost, nego i pomirenje".

- Najbolji način da se osigura sigurnost, stabilnost i prosperitet regiona je pružanje vjerodostojne i sigurne evropske budućnosti - rekla je Mogherini.

Šefica hrvatske diplomatije istakla je na zajedničkoj konferenciji za novinare da Hrvatska snažno podržava nastavak proširenja EU, uz ispunjavanje uslova i kriterijuma.

- Naša je zajednička ocjena da je potrebno pojačati angažman EU u području jugoistočne Evrope uz isticanje jasne evropske perspektive svih država - naglasila je Pejčinović Burić.

tom kontekstu, naglasila je, posebno je važno podržati BiH.

Reformski put koji omogućava evropski proces je jedan od osnovnih elemenata koji može da pomogne da se postigne stabilnost, sigurnost i prosperitet jugoistočne Evrope i Hrvatska je spremna da pruži i političku i tehničku podršku - istakla je hrvatska ministrica.

Mogherini je u Zagrebu razgovarala i sa premijerom Andrejom Plenkovićem i predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.