REGION

Sutra o preimenovanju Trga maršala Tita u Zagrebu

Trg maršala Tita u Zagrebu ( Agencije)

Avaz.ba

20.7.2017

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Gradske skupštine razmatrat će sutra prijedlog gradonačelnika Zagreba Milana Bandića da Trg maršala Tita bude preimenovan u Trg Republike Hrvatske.

Sjednicu je sazvao predsjednik skupštinskog Odbora, hrvatski desničar Zlatko Hasanbegović iz Kluba obornika "Nezavisni za Hrvatsku", koji je uslovio konstituiranje Gradske skupštine preimenovanjem naziva Trga.

U prijedlogu da se dosadašnji Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske, Bandić je naveo da je to najprikladnije ime koje "u svim Zagrepčankama i Zagrepčanima izaziva sreću i ponos".

- Na to nas kao stari kulturni evropski narod obavezuje Rezolucija Vijeća Evrope o potrebi međunarodne osude totalitarnih komunističkih režima... S imenom Trg Republike Hrvatske identificira se svaki hrvatski čovjek, a maršala Tita predajmo historiografima - poručio je Bandić.

Gradonačelnik Zagreba ističe da je nekadašnji jugoslovenski predsjednik Josip Broz Tito bio antifašista, ali da nakon 1945. godine narod "nije poveo putem kojim su krenuli narodi zapadnog demokratskog i slobodarskog svijeta", već je "jedan totalitarni sistem zamijenjen drugim", prenose hrvatski mediji.

- I opet nas, svih ovih godina, naš najljepši trg i naš urbanistički dragulj svađa i dijeli. Zbog toga je odluka o promjeni imena naš moralni imperativ, a njeno provođenje ispit naše nacionalne i ljudske zrelosti - naveo je Bandić.

Iz Kluba gradskih odbornika "Nezavisni za Hrvatsku" smatraju "nedopustivim da u demokratskoj hrvatskoj državi javne površine nose imena koja simboliziraju jugoslovenstvo i totalitarizam, odnosno ideologije koje su negacija i Hrvatske i demokratije".

Predsjednik ovog kluba Tomislav Jonjić kaže da je njihov zahtjev za preimenovanje Trga bio uslov za konstituiranje Gradske skupštine.

Podsjeća da je u okviru pregovora o konstituiranju Gradske skupštine zagrebački gradonačelnik javno predložio preimenovanje Trga, nakon što su saglasnost za to potpisali odbornici Bandićeve, te liste HDZ-a i "Nezavisnih za Hrvatsku".