BIH

RS popustila, ostao jedan zahtjev za ulazak u Transportnu zajednicu

Jusko: Predvodio pregovore

Piše: K. KEŠMER

20.7.2017

Intenzivni pregovori o pristupu BiH Transportnoj zajednici, koje je predvodio ministar prometa i komunikacija Ismir Jusko, urodili su određenim plodom te je Vlada RS, koja je i blokirala pristup, odustala od tri svoja zahtjeva.

Ostao je još samo jedan, zahtjev za rotacijom, ali ni on nije prohvatljiv.

Sistem rotacije

Sve zemlje regiona na samitu zemalja zapadnog Balkana i EU u Trstu pristupile su ovoj zajednici, koja je pod pokroviteljstvom Evropske komisije, samo je BiH, zbog blokade RS, ostala crna rupa te nam prijeti da ostanemo bez skoro pola milijarde KM, koliko je Evropska komisija bila spremna uložiti u četiri projekta u BiH.

Da je Vlada RS revidirala svoje zaključke, potvrdio nam je i ministar transporta i komunikacija BiH Ismir Jusko. 

On je kazao da je Ministarstvo zaprimilo iz manjeg entiteta novo pismo u kojem je naveden samo jedan zaključak.

Faksimil novog zaključka Vlade RS

- Odustali su od tri ranija zahtjeva te je ostao jedan. Traži se taj sistem rotacije, koji je i ranije bio neprihvatljiv, jer je protuustavan. Nastavit ćemo pregovore i vjerujem da ćemo u skorije vrijeme potpisati pristup ovoj zajednici, koja donosi ogromne beneficije - naveo je Jusko.

On je dalje kazao da će Vijeće ministara BiH ponovo razmatrati ovaj zaključak Vlade RS te donijeti nove smjernice.

Što se tiče roka za pristup, Jusko ističe da Evropska komisija nije dala nikakve vremenske odrednice, ali da taj proces svakako treba što prije završiti.

- Nema određenog roka. Ja sam spreman da već sa svim ministrima sjednem za sto i dogovaram nove projekte, jer moramo iskoristiti ovu priliku - poručio je Jusko.

Važnost članstva

O ovoj temi jučer je govorio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović. On je istakao da važnost članstva u Transportnoj zajednici trebaju spoznati svi učesnici u tom procesu, jer će se u Transportnoj zajednici kreirati svi važni regionalni projekti.

Naglasio je da je tekst jedinstven i da ga nijedna zemlja članica Transportne zajednice ne može mijenjati i da je loše „minirati“ takav projekt.

Šarović: Predložit ću svaki projekt koji dolazi iz RS

Šarović je još istakao da je dva puta razgovarao s predsjednikom RS Miloradom Dodikom, tri puta s ministrom transporta i saobraćaja RS Neđom Trninićem dok je bio u Trstu. Također, i dva puta s ministrom pravde Antonom Kasipovićem.

- Rekao sam im da ću podržati svaki prijedlog koji dolazi iz RS, mogu da imam svoj stav i nemojte da razmišljate da li ću to podržati, ali to nije dovoljno. Morate da vidite šta kažu Brisel i partneri iz reda bošnjačkog i hrvatskog naroda u Vijeću ministara BiH - kazao je Šarović.