BIH

Na KCUS-u ljekari danima šiju rane golim rukama

KCUS: Stanje iz dana u dan sve gore

Piše: A. NUHANOVIĆ

20.7.2017

Hirurzi i ljekari Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) tri prethodna dana obavljali su operacije i pregledali pacijente u ordinaciji bez sterilnih rukavica!

Ove šokantne navode potvrdili su nam jučer mnogi od zaposlenih iz KCUS-a. Kažu da su dovedeni u situaciju da golim rukama šiju rane, osim ako rukavice ne kupe oni sami ili pacijenti.

Mrtvo slovo

Rukovodstvo KCUS-a ni jučer se nije oglasilo na ovakve navode. Upit koji smo poslali, kao i već nekoliko puta do sada, ostao je samo mrtvo slovo na papiru.

- Pacijenti nas pitaju: „Doktore, gdje su vam rukavice?“ Žalosno je to, pa sterilne rukavice ne koštaju ni 30 feninga, a mi zbog takvih „ušteda“ dovodimo u pitanje živote i zdravlje građana - kazao nam je jedan od ljekara.

Prema njegovoj ocjeni, stanje u KCUS-u nikad nije bilo gore. 

Izetbegović: Ugrožava pacijente

Navodi i kako je jučer jedna doktorica išla od ordinacije do ordinacije i pitala kolege ima li neko od njih da joj da jedne rukavice, jer hitno mora u operacionu salu.

Strah i revolt 

- Već mjesecima se snalazimo. Sami kupujemo rukavice, gaze, zavoje... Ima nekoliko dana kako mnogi od nas više to ne rade, neki iz straha, a neki i iz revolta - kaže naš sagovornik. 

Ističe da je ovo sve samo kap u moru trenutnih problema u ovoj bolnici kojom rukovodi Sebija Izetbegović. Navodeći da više niko, pa čak ni zbog straha od direktorice, ne može šutjeti o katastrofalnim uvjetima rada. Poručuje da pacijente neko mora zaštititi, jer u ovoj bolnici su im životi stavljeni na kocku! 

- Žalosno je da su "reforme" zahvatile i rad u operacionim salama, zbog čega u KCUS-u čak ni operacije nisu toliko hitne da ne mogu sačekati dva do tri dana, dok ljekari sami ne kupe rukavice - kaže naš sagovornik.

Nema ni reagensa

„Avazu“ su se ovih dana javili brojni građani koji tvrde da je u KCUS-u vanredno stanje te da, osim što nema rukavica, do daljnjeg nema ni reagensa ni na jednoj klinici!  


- Dva mjeseca čekam. Kad god odem, kažu mi da nemaju reagensa. I jučer sam bila. Isto me sve dočekalo, čak mi je rečeno da, ako mi se toliko žuri, idem privatniku, a da će oni odmah refundirati sredstva. Kako para imaju za to, a nemaju da nabave reagense? Mislim da ni tu nisu čista posla - kazala nam je Hasija V. (48), kojoj su ljekari prije dvije godine odstranili rak dojke.