NOGOMET

Srce na teren i "Plavi" mogu srušiti favorita u Štokholmu

S treninga Želje u Štokholmu: Vjeruju u prolazak ( A. Herić, Fkzeljeznicar.ba)

Piše: Z. ŠARIĆ

20.7.2017

U Željezničaru se nadaju kako će se ponoviti lijepa evropska priča iz 2015. godine, a ekipa stići do trećeg pretkola Evropske lige. 

Čvrsta odbrana

Rezultat od 0:0 iz prve utakmice protiv švedskog AIK-a na Grbavici "Plavima" daje nadu da na stadionu "Friends Arena" (danas, 19 sati) mogu eliminirati favoriziranog protivnika.

Vijest da je u Ligi prvaka Vardar izbacio Malme, koji je uvjerljivo najbolja ekipa u Švedskoj, aktuelni prvak i lider, unijela je dodatno samopouzdanje igračima Željezničara, jer je makedonski prvak još jednom pokazao da stil fudbala koji se preferira u bivšoj Jugoslaviji, definitivno ne leži skandinavskom.

Na Grbavici golman Želje Vedran Kjosevski doslovno nije imao posla, AIK nije uputio ozbiljan udarac prema golu, jer se orijentirao prvenstveno na to da sačuva svoju mrežu. U Štokholmu će utakmica izgledati itekako drugačije, AIK će, vjerovatno, od prve minute krenuti u ofanzivu pa upravo u Kjosevskom možda i leži kjuč sudbine "Plavih".

- Ono što je bitno jeste da smo iz utakmice u utakmicu uigraniji, a i spremniji tako da očekujem da ćemo u Štokholmu odigrati bolji meč nego prethodna tri evropska.

Odbrana je, prema mome mišljenju, odradila odličan posao, oba gola koja smo u Podgorici primili protiv Zete, plod su individualnih grešaka, a ne toga da nam je protivnik akcijama stvorio šanse - rekao je 22-godišnji golman.

Svjestan je da će sigurno imati mnogo više posla, ali se ne plaši.

- Vidjeli smo odakle nam prijeti najveća opasnost, znamo da će oni biti mnogo ofanzivniji, ali isto tako znamo i da su ranjivi. Pritisak je na AIK-u, oni važe za favorite tako da nam to može olakšati posao. Što je najvažnije, ne plašimo ih se, na teren ćemo izaći da damo sve od sebe i pokušamo proći - optimista je Kjosevski.

Što se tiče sastava, ukoliko se Petrović odluči za potpuno zatvorenu varijantu, na lijevom beku će zaigrati novajlija Josip Projić, a u suprotnom će početi Srđan Stanić.

Više prostora

Stevo Nikolić na Grbavici nije imao previše prostora, usamljen u napadu nije se mogao nametnuti protiv čvrste švedske odbrane, ali će u Štokholmu sigurno imati više prostora.

- Atmosfera je sjajna i u svlačionici i u klubu, to nam je veoma bitno. Znamo da će AIK napasti, ali smo ih prilično dobro upoznali. Idemo jako i naravno da se nadamo prolasku u treće pretkolo - rekao je iskusni centarfor.

Nakon lakšeg treninga u utorak, Željo je jučer u vrijeme utakmice (19 sati) trenirao na “Friends Areni”.

Svi na raspolaganju 

Trener AIK-a Rikard Norling kaže da će se u Štokholmu igrati potpuno drugačija utakmica nego u Sarajevu.

- Prva utakmica bila je izjednačena, radujemo se revanšu. U ekipu se vraća kapiten Nils-Erik Johanson (Nils-Eric Johansson), kompletni smo. Igramo pred svojim navijačima i na našem stadionu, što je svakako velika motivacija - rekao je Norling, koji je u prvenstvenom meču protiv Norčepinga odmarao nekoliko igrača.

Pravila za "Manijake"

Navijači Željezničara "Manijaci" neće putovati organizirano u Štokholm, ali se očekuje da će stizati iz svih dijelova svijeta.

Iz ove navijačke skupine zamolili su sve one koji budu na stadionu, da se pridržavaju pravila i da se nose samo odjevni artikli TM87 i FK Željezničar. U cijelom sektoru neće biti dozvoljeno isticanje zastava, transparenata i parola. Zabranjeno je korištenje pirotehnike.

Očekuje se da će Želju s tribina "Friends Arene" bodriti veliki broj navijača.